Uutiset

Uusi kansanmusiikkitapahtuma Alavudelle – Tiilan Trokeet tarjoilee ohjelmaa torstaista sunnuntaihin

Alavuden kaksiriviset kuvattuna vuonna 2021.
Alavuden kaksiriviset kuvattuna vuonna 2021.
  • Viiskunta

Alavuden Sapsalammilla on samana päivänä 6. elokuuta, mutta eri vuosisadalla syntynyt kaksi musikaalista naista, jotka molemmat ovat tunnettuja kansanlauluistaan ja -musiikistaan niin pelimannien kuin kansanmusiikin ystävien keskuudessa.

Kyseessä ovat kansanlaulaja Tiila Ilkka ja mestaripelimanni Airi Hautamäki, jotka ovat suuresti vaikuttaneet alavutelaisen kansanmusiikin tunnettavuuteen sekä tuoneet perinteistä kansanlaulua ja -musiikkia kaiken kansan tietoisuuteen.

Alavudella järjestetään toukokuun lopulla, 26.–29. toukokuuta, aivan uusi tapahtuma Tiilan Trokeet, jossa esiintyjinä ovat alavutelaiset tai -lähtöiset kansanlaulajat ja pelimannit.

Tapahtuman nimi trokeet on kaksitavuinen runojalka, joka koostuu pitkästä ja lyhyestä tavusta. Tässä tapahtumassa sen katsotaan olevan runollinen ja musikaalinen tavu ja tahti, jolla viitataan molempiin tapahtuman päähenkilöihin.

Mestaripelimanni Airi Hautamäki ystävineen viihdyttää yleisöä sekä torstaina että perjantaina.
Mestaripelimanni Airi Hautamäki ystävineen viihdyttää yleisöä sekä torstaina että perjantaina.

Hotelli Alavuden tiloissa pidettävään kansanmusiikkitapahtumaan on koottu ohjelmaa monipuolisesti torstaista sunnuntaihin.

Tapahtuman avaa torstaina 26. toukokuuta kello 14 Tiilasta Airiin konsertti, jossa esiintyy mestaripelimanni Airi Hautamäki ystävineen.

Konsertin alussa kuullaan Hautamäen säestyksellä Tiila Ilkan muistiinmerkitsemiä kansanlauluja, joita tulkitsee Outi Hautamäki.

Toisella puoliskolla Hautamäki soittaa esittämiään kappaleita 1960-luvulta alkaen aina tähän päivään saakka. Solistina uusimmissa sävellyksissä on Mikko Niemelä.

Hautamäen kanssa soittamassa ovat jo vuosia komppiryhmänä toimineet Timo Saukko ja Juhani Lautamaja.

Konsertin jälkeen laitetaan vielä ”jalalla koriasti” parin tunnin verran, kun Airi tahdittaa tanssit solistinaan Outi Hautamäki ja Mikko Niemelä.

Perjantaina 27. toukokuuta kello 18 on vuorossa kansanmusiikkikonsertti, jossa esiintyy entisiä ja nykyisiä alavutelaisia kansanlaulu ja -musiikkiryhmiä.

Mukana ovat Alavuden kaksiriviset, Airi Hautamäki ja kaksirivisnaismestarit, Pelimannileidit, Sakalaiskat sekä Tiilat ja Pelimannit.

Sekä torstain että perjantain tapahtumiin yleisöllä on vapaa pääsy.

Lauantaina 28. toukokuuta vietetään Hotelli Alavudessa klubi-iltaa. Väen villitsee tuolloin Bill Hota, jonka soitossa on temperamenttia ja samalla hyvin epätavallista yksinkertaisuutta.

Kun orkesteri on riittävän pieni, se soi homogeenisesti sisältäen kontrasteja ja yhtymäkohtia sopivassa suhteessa, eikä keikoilla vältytä yllättävältä draamaltakaan.

Yhtyeessä soittavat Kyösti Järvelä, Juhani Lautamaja ja Arttu Mäkelä.

Sunnuntaina 29. toukokuuta Alavuden kirkossa järjestetään kansanlaulukirkko kello 10. Kyseessä on jumalanpalvelus, jossa virsien sijaan lauletaan kansanlauluja.

Nimensä mukaisesti kansanlaulukirkko ammentaa musiikkinsa monille tutusta ja rakkaasta kansanlauluperinteestä.

Musiikista vastaa Vinkuvat viulut Mari Järvisen johdolla.

Tapahtuman tunnuskuvasta järjestettiin kilpailu yläkoulun oppilaiden keskuudessa ja runsaasta tarjonnasta voittajaksi valikoitui 7D-luokan oppilaan Johanna Rintamäen suunnittelema logo, joka kuvaa Alavuden kansallispuvun sydäntä ja nuotteja.

Tiilan Trokeet -tapahtuman järjestää Alavuden kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Hotelli Alavuden ja Alavuden seurakunnan kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli