Uutiset

Uudet jätehuoltomääräykset voimaan marraskuun alussa – Biojätteen ja pakkausjätteiden erilliskeräystä lisätään

Levikkialueemme kunnista Kuortaneella siirrytään biojätteen erilliskeräykseen 1.5.2025 alkaen, Alavudella ja Ähtärissä 1.4.2026 alkaen. Arkistokuva.
Levikkialueemme kunnista Kuortaneella siirrytään biojätteen erilliskeräykseen 1.5.2025 alkaen, Alavudella ja Ähtärissä 1.4.2026 alkaen. Arkistokuva.
Kuva: Heikki Hakanen
  • Viiskunta

Lakeuden jätelautakunta hyväksyi Lakeuden Etapin toimialueen uudet jätehuoltomääräykset kokouksessaan eilen.

Merkittävin muutos on kierrätettävien jätteiden erilliskeräysten lisääntyminen valtakunnallisten kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi.

Biojätteen ja pakkausjätteiden eli kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten erilliskeräykset tulevat laajenemaan kiinteistötyypeittäin ja alueittain vuosien 2023–2026 aikana.

Lakeuden Etappi kehittää palvelujaan kuntien asukkaille uuden jätelain mukaisesti lähivuosina, mihin on jo aiemmin saatu hyväksyntä Lakeuden jätelautakunnalta.

Jätehuoltomääräykset astuvat voimaan 1.11.2022. Muutoksiin liittyvästä taksasta lautakunta päättää myöhemmin.

– Tavoitteena on tuoda palvelut lähelle asukasta, nostaa toimialue kehityksen kärkeen sekä kierrätysasteet ylös ja silti toimia mahdollisimman vähäpäästöisesti, toteaa jäteasiamies Jenni Laitila Lakeuden jätelautakunnasta.

Tavoitteena tehokkuus ja tasapuolisuus

Uuden jätelain ja asetuksen tavoitteena on, että yhdyskuntajätteestä valmisteltaisiin uudelleenkäyttöön tai kierrätettäisiin 55 painoprosenttia vuonna 2025, 60 painoprosenttia vuonna 2030 ja 65 painoprosenttia vuonna 2035.

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kierrätyskelpoisten jätteiden tehokasta lajittelua ja erilliskeräystä sekä jatkokäsittelyä uusiomateriaaleiksi.

– Lakeuden Etappi on tehnyt laajoja selvityksiä toimialueen kierrätysasteen kasvun mahdollistavista järjestelmävaihtoehdoista, joilla asukkaita voidaan palvella tasapuolisesti ja hoitaa erilliskeräykset tehokkaasti, jolloin myös kustannukset pysyvät kohtuullisina, toteaa Etapin kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala.

Biojätteet erillisastiaan tai kompostiin

Biojätteen keräys tulee laajenemaan kaikille asuinkiinteistöille, vapaa-ajan kiinteistöt pois lukien, alueittain viidessä vaiheessa 1.4.2024–1.4.2026 välisenä aikana.

Biojäte tullaan keräämään 1–4 huoneiston kiinteistöiltä kahteen lokeroon jaetulla jäteastialla, joista toiseen lokeroon kerätään poltettava jäte ja toiseen biojäte.

Etappi toimittaa keräysastiat kiinteistöille ilman erillistä maksua. Biojätteen omatoiminen kompostointi kiinteistöllä asianmukaisessa kompostorissa ympärivuotisesti on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle.

Tämä tarkoittaa sitä, että Etappi ei tuo lokeroastiaa pihaan, jos asiakas on tehnyt kompostointi-ilmoituksen eikä halua lokeroastiaa.

Levikkialueen kunnista Kuortaneella siirrytään biojätteen erilliskeräykseen 1.5.2025 alkaen, Alavudella ja Ähtärissä 1.4.2026 alkaen

Myös pakkausjätteen keräys laajenee

Pakkausjätteiden eli kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten erilliskeräysvelvoite tulee voimaan taajamissa 1.7.2023 alkaen kiinteistöillä, joissa on kolme huoneistoa tai enemmän.

Pakkausten keräyksessä alle 10 huoneiston kiinteistöillä otetaan käyttöön nelilokeroinen keräysastia, jossa on oma lokeronsa eri jätelajeja varten.

Vastaavasti jäteautossa on myös lokerot kullekin jätteelle. Näin tyhjennyskertojen määrä ja päästöt eivät lisäänny, vaikka useampia jätelajeja noudetaan kiinteistöiltä.

Lakeuden Etappi toimittaa jäteastian kiinteistölle ilman erillistä maksua.

Tyhjennysväliä voi pidentää

Uusien jätehuoltomääräyksien mukaan vähemmän jätettä tuottavien – eli yhden ja kahden hengen talouksien – on jatkossa mahdollista pidentää poltettavan jätteen astian tyhjennysväliä.

Jatkossa poltettavan jätteen jäteastian tyhjennysväliin saa pidennyksen suoraan Etapin asiakaspalvelusta, kun on tehnyt kompostointi-ilmoituksen.

Kaikkien kotikompostoijien on uuden jätelain mukaan jatkossa tehtävä kompostointi-ilmoitus biojätteen omatoimisesta kompostoinnista.

Lisäksi uusissa määräyksissä helpotetaan vapaa-ajan kiinteistöjen jätehuoltoa ja lisätään lajitteluvelvoitteita kuntien asukkaille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli