Uutiset

THL suosittelee neljättä koronarokotusannosta iäkkäille – Arviolta kolmannes eteläpohjalaisista on sairastanut koronan

THL:n mukaan koronarokotteet suojelevat etenkin iäkkäitä. Arkistokuva.
THL:n mukaan koronarokotteet suojelevat etenkin iäkkäitä. Arkistokuva.
Kuva: Tomi Kosonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti eilen, että suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee.

THL suosittelee nyt, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Elina Kärnä pitää THL:n linjausta hyvänä.

– Ikääntyneille sekä henkilöille, joilla on perussairauksia ja riskitekijöitä, koronavirustauti voi edelleen olla vakava, jopa henkeä uhkaava tila. Koronasta aiheutuneita kuolemia todetaan Etelä-Pohjanmaalla valitettavasti lähes päivittäin, Kärnä toteaa.

– Neljännet rokoteannokset parantavat edelleen suojaa sekä tartuntaa että vakavia tautimuotoja vastaan. Rokotukset ovat ensiarvoisen tärkeitä etenkin iäkkäille.

Sekä THL:ssä että Turun yliopistossa on käynnissä tutkimukset, joiden mukaan noin 30 prosenttia väestöstä on sairastanut koronan.

– Näiden perusteella voidaan arvioida, että myös eteläpohjalaisista vähintään joka kolmas on taudin sairastanut, Kärnä pohtii.

Liikkeellä paljon muitakin viruksia

Terveydenhuollon pcr-testillä todettujen koronatartuntojen määrä on Etelä-Pohjanmaalla yli 25 400. Se vastaa 13 prosenttia alueen väestöstä.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että niiden henkilöiden joukosta, jotka eivät olleet käyneet pcr-testissä, sairastettuun koronavirustautiin sopivia vasta-aineita löytyi 20 prosentilta.

Koronaviruksen lisäksi alueellamme kiertää myös muita viruksia. Influenssa A:n tapausmäärät ovat nousussa koko maassa, kaikenikäisillä.

Myös tavanomaisia flunssaoireita eli nuhakuumetta aiheuttavaa rhino-virusta on laajasti liikkeellä.

– Oireisena tulee edelleen pysyä kotona. Hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen estää paitsi koronaviruksen, myös muiden virusten leviämistä, Kärnä muistuttaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli