Uutiset

Sotaisa löytö pani Puolustusvoimiin vauhtia – Kuortanelaiskätköstä paljastui yli satavuotiaita sirpalekäsikranaatteja

Hirsirakenteisen ulkorakennuksen lattian alta paljastui sotahistoriallisia löytöjä pitkälti yli sadan vuoden takaa. Saksalaisvalmisteiset sirpalekäsikranaatit ovat leveimmillään lähes viisisenttisiä.
Hirsirakenteisen ulkorakennuksen lattian alta paljastui sotahistoriallisia löytöjä pitkälti yli sadan vuoden takaa. Saksalaisvalmisteiset sirpalekäsikranaatit ovat leveimmillään lähes viisisenttisiä.
Kuva: Lukijan kuva
  • Heikki Peltokangas

Kuortaneella, keskellä viljavainioita sijaitsevalta pientilalta löytyi jotain, mihin tarvittiin niin poliisin kuin armeijankin apua.

Kiinteistönomistaja kaivoi arviolta 1800-luvulla rakennetun hirsirakenteisen ulkorakennuksen maalattiaa ylös, kun lapiolla nousi esiin ruosteenvärisiä rautamöhkäleitä, jotka kiinnittivät oitis huomion.

Ulkorakennukseen uutta lankkulattiaa aikonut kirvesmies soitti kranaateista hätäkeskukseen, josta tieto ohjautui ensiksi Pohjanmaan poliisille ja sieltä Seinäjoen poliisiasemalle Fallesmanniin.

Hän lähetti löydöistään sähköpostilla kuvat poliisille, joka tunnisti räjähteet melko pian saksalaisvalmisteisiksi sirpalekäsikranaateiksi.

Kranaatit löytänyt oli aluksi aprikoinut, että ison kananmunan kokoiset ja painavat rautamötiköt voivat olla kellonpunnuksia.

– Poliisi sanoi, että kyllä he ovat joskus käyneet katsomassa kellonpunnuksiakin, mutta tämä on selvä tapaus ja kyseessä ovat kranaatit, mies kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puolustusvoimat ripeästi paikalle

Puolustusvoimat haki käsikranaatit pian talteen ja turvaan ja tekee sotilasräjähteet vaarattomiksi.

Poliisilla oli tarjota heti tehtävää armeijan väelle, sillä Porin prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Etelä-Pohjanmaa 23 kokoaa parhaillaan Seinäjoen ja Ilmajoen alueelle parisensataa varusmiestä ja nelisensataa reserviläistä.

Harjoituksessa on mukana myös muita viranomaisia ja osa operoi Seinäjoen poliisiasemalla viranomaisyhteistyössä.

Sattumaa tai ei, asiassa toimittiin voimassa olevien määräysten mukaan.

– Nyt kävi niin, että asiaan pystyttiin reagoimaan hyvin pian. Meillä on ollut useita muita tapauksia vuosien varrella, että tehtävän vaatima kyky ja osaaminen on ollut nopeasti saatavilla Puolustusvoimilta, ylikonstaapeli Kai Rintaluoma Seinäjoen poliisiasemalta kiittelee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kranaateissa ruuti sisällä

Kaksi Puolustusvoimien edustajaa ajeli keskiviikkona iltapäivästä Fallesmannista Kuortaneelle käsikranaatteja noutamaan.

– Kapteeni sanoi, että kranaatit näyttävät olevan vuonna 1915 valmistuneita. Hän meinasi, että kyllä ne ihan täyttä tavaraa ovat ja niissä on ruuti sisällä. En muista, millaisista grammamääristä hän puhui, kranaatit löytänyt kertoo.

Puolustusvoimien edustaja oli myös tiedustellut, oliko mukana sytyttimiä, mutta niitä ei maaperän kaivuutöissä ollut löytynyt.

– Kapteeni sanoi, että silloin on vaara ja täytyy olla varovainen, jos sytytin on paikallaan. Lisäksi hän kertoi, että kyllä ne olisivat poksahtaneet, jos kranaatit olisi heittänyt esimerkiksi nuotioon.

Toimintakuntoisiksi ensimmäisen maailmansodan aikaiset käsikranaatit saatiin ruuvaamalla kranaattien kärjen tasapäinen ruuvi auki ja laittamalla sytytin tilalle.
Kuva: Lukijan kuva

Kranaattien liepeiltä löytyi myös kiväärinluoteja, jotka paikalle saapunut upseeri oli tunnistanut venäläisvalmisteisiksi.

Jäänee arvoitukseksi, milloin kranaatit on kätketty ulkorakennuksen lattian alle. Muutama vuosi sitten pientilan ostanut muistelee perimätietona kuulleensa, että 1800-luvun lopulla tilan omistaneen miehen oma poika menehtyi Suomen sisällissodassa ja että kasvattipoika olisi puolestaan kaatunut toisessa maailmansodassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vanhoja räjähteitä löytyy

– Löytö ei sinällään ole harvinainen. Aina silloin tällöin näitä on Pohjanmaan poliisilaitoksen alueelta vuosien saatossa löytynyt. Näitä on löytynyt muualtakin Suomesta, ylikonstaapeli Rintaluoma tietää.

Löytyykö ensimmäisen maailmansodan aikaisia räjähteitä ja aseita vuosittain?

– Yleensä vuosittain muutamia tai useita kappaleita, erityyppisiä.

Myös etelänaapurista löytyy vastaavanlainen esimerkki. Virolainen Postimees-sanomalehti uutisoi täsmälleen samanlaisesta kranaattilöydöstä viime vuosikymmenellä.

Perhe oli ryhtynyt purkamaan Öötlän kylässä sijaitsevan tilansa 150-vuotiasta navettaa, jonka alakatosta, oven yläpuolelta kranaatti löytyi. Perhe otti yhteyttä viranomaisiin ja Länsi-Viron pommiryhmän päällikkö oli tunnistanut käsikranaatin saksalaiseksi sirpalekranaatiksi vuodelta 1917.

Myös Virosta löytynyt ensimmäisen maailmansodan aikainen kranaatti oli täynnä mustaa ruutia, kuten Kuortaneelta löytyneetkin.

Ilkka-Pohjalainen uutisoi kesäkuussa, miten kauhajokelaisesta aitasta löytyi kuluvan vuoden ennätysmäärä toisen maailmasodan aikaisia sotilasräjähteitä. Munakranaatit, varsikranaatti, panssariammukset ja sytyttimet paljastuivat hirsiaitan sisätiloista pihapiirin siivoustalkoiden yhteydessä.

Kellonpunnuksiksi aluksi oletetut esineet osoittautuivatkin sirpalekäsikranaateiksi.
Kuva: Lukijan kuva

Kaikkiaan sotilasräjähteitä voi löytyä Pohjanmaan poliisin alueelta kymmeniä kappaleita vuosittain.

Jatkosodan jälkeen Neuvostoliiton rauhantahtoisuuteen ei uskottu. Miehityksen varalta armeijan piirissä syntynyt liike alkoi kätkeä rintamakäytöstä poistettavia aseita ja räjähteitä luotettavaksi havaittujen miesten avulla. Vuonna 1946 kätketyistä aseista oli löydetty kaksi kolmasosaa. Aseita on edelleen kätköissä.

Poliisin mukaan hyvä lähtökohta on, että aina räjähteen löytämisen jälkeen soitetaan yleiseen hätänumeroon, 112:een.

– Kun löytö tulee, heti peli poikki. Virallinen tieto rekisteröityy hätäkeskukseen ja tehtävä annetaan poliisille, joka on toimintavelvollinen heti tai hetken päästä, ylikonstaapeli Rintaluoma kertoi kesäkuussa.

Sen jälkeen kannattaa pitää varoetäisyys kohteeseen, kunnes Puolustusvoimat on vienyt mahdollisen räjähteen pois.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli