Yksitoista uutta koronavirustartuntaa Lehtimäen tartuntaketjussa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin keskiviikkona yksitoista uutta koronavirustartuntaa. Kaikki tartunnat liittyvät tartuntaketjuun Lehtimäellä.

Osa sairastuneista on ollut jo karanteenissa. Koronatartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on nyt 217. Sairaalahoidossa on neljä koronapotilasta.

Alajärven Lehtimäen kaupunginosa on siirtynyt pandemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Paikallisia toimenpiteitä tartuntojen leviämisen estämiseksi tarvitaan.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki pitää asiasta ylimääräisen kokouksen, jonka päätöksistä tiedotetaan myöhemmin.

Viimeaikaisten koronatartuntojen jäljitystyön yhteydessä on havaittu, että kasvomaskien käyttö ei ole ollut suositusten mukaista. Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että koko sairaanhoitopiirin alueella on käytössä laajennettu maskisuositus, jonka mukaan käyttöä suositellaan esimerkiksi joukkoliikenteessä, toisen asteen oppilaitoksissa, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi myös koronatestiin mennessä.

Kasvomaskin käytöstä on hyötyä tartuntojen estämisessä. THL:n ohjeistuksen mukaan altistumista ei välttämättä katsota tapahtuneen, jos tartunnan saanut ja lähikontaktit ovat käyttäneet kasvomaskia, kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai visiiriä.

Jokainen altistuminen arvioidaan kuitenkin erikseen ja siinä otetaan huomioon myös puitteet, kuten tilanne, tilan koko, ilmanvaihto ja altistumisen kesto.

Koronavirusnäytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 44 045. Eilen tutkittiin 383 näytettä.