Yhdistynyt OP Koti tarjoaa kiinteistöpalveluja seitsemälle paikkakunnalle

Yksikään koti ei saisi jäädä kokonaan tyhjäksi, vaan se tarvitsee asujansa. Tätä mieltä on vuoden alusta OP Koti Järviseutu-Suomenselkä Oy LKV:n toimitusjohtajana aloittanut LKV Anne Mäkelä. Hän on myös julkinen kaupanvahvistaja.

Marraskuun lopussa OP Koti Suomenselkä ja OP Koti Järviseutu fuusioituivat. Alueeseen kuuluvat nyt Alavus, Alajärvi, Ähtäri, Kuortane, Vimpeli, Lappajärvi ja Soini. Paikkakunnat ovat tuttuja Mäkelän entisistä töistä. Hän on kotoisin läheltä, Lehtimäen Länsikylästä.

OP Kodilla on isännöinti- ja kiinteistövälitystoimintaa. Työntekijöitä on kaikkiaan seitsemän. Uusi toimitusjohtaja on itsekin mukana välitystoiminnassa.

– Meillä on ammattitaitoista väkeä. Kaikilla välitystoimintaa tekevillä on LKV:t, ja isännöintiä tekevät ovat hekin ammattilaisia. Isännöintikohteita meillä on yhteensä noin 1300. OP Kodilla on myös vuokravälitystä, Mäkelä kertoo.

Kun Mäkelä työskenteli kiinteistövälittäjänä Ähtärissä, hän osti oman talon, jossa asuu edelleen. Puolitoista vuotta sitten hän hankki myös pienen kesämökin, jossa on saanut rakentaa niin ulkorakennusta kuin kesäkeittiötäkin.

Työpaikat tärkeitä asuntokaupalle

Koko alueelle ovat työpaikat tärkeitä. Silloin asuntokauppakin käy vilkkaana.

– Täältä löytyvät kaikki peruspalvelut. Asumisen laatu on hyvä. Täällä on tilaa hengittää sekä nauttia luonnosta ja ympäristöstä. Myös hintataso on pääkaupunkiseutua edullisempi. Maaseutu alkaa toivon mukaan vetää entistä paremmin, Mäkelä kokee.

Alueellisestikin on eroja, mutta oikeanhintaiset kohteet menevät kaupan. Joillakin alueilla on vanhempia omakotitaloja suhteellisen paljon myynnissä.

– Kysyntää on edullisista, hyväkuntoisista, uudehkoista taloista sekä pienemmistä asunto-osakkeista. Myös metsätilat ja peltomaat käyvät hyvin kaupaksi, Mäkelä jatkaa.

Kun päivä alkaa pidentyä, kesämökkikauppa vilkastuu. Alueella on paljon vesistöjä ja runsaasti vapaa-ajanasuntoja.

Laaja työkokemus ja opintoja takana

Anne Mäkelä on rakennusalan ihmisiä: hän on opiskellut kirvesmieheksi ja rakennusmestariksi, ja ollut töissä rakennusliikkeessä ja rautakaupassa.

Sittemmin hän halusi palata takaisin kotimaakuntaan ja työskenteli Alavudella Lasse Anttila Oy:ssä viitisen vuotta. Suomenselän OP-Kiinteistökeskuksen Ähtärin toimipisteessä hän oli kahdeksisen vuotta kiinteistövälittäjänä ja opiskeli samalla kiinteistövälittäjän ammattitutkinnon.

Kesällä 2013 Anne Mäkelä työskenteli Honkatalot Oy:ssä, nykyisessä Primapolissa, minkä jälkeen hän siirtyi Seinäjoelle Etelä-Pohjanmaan Osuuspankkiin rahoitusneuvojaksi ja sieltä Oma Säästöpankin Ähtäri–Tuuri konttoreille. Pankkitöiden ohessa hän opiskeli tradenomiksi Virroilla.

Viimeksi hän on opiskellut töiden ohella ylemmän tradenomitutkinnon Seinäjoella.

– Itse koen, että ympyrä sulkeutuu, kun palasin töihin takaisin OP-ryhmään. Kaikesta aiemmin tekemästäni on nykyisessä työssäni hyötyä.

Alajärvellä pankinjohtaja Markku Pelkonen hoiti OP Kodin toimitusjohtajuutta ennen fuusiota oman työnsä ohella. Alavudella toimitusjohtajan tehtävää hoiti vuoden lopussa eläkkeelle jäänyt Merja Kaukola.

Asunto sopiva aina jollekin

Toiset kohteet menevät helpommin kaupaksi kuin toiset. Asunto ei kuitenkaan tarvitse kuin sen yhden ostajan, jolle asunto on sopiva. – Asuntoja tulee myyntiin monella tapaa, kun ihmisten elämäntilanteet vaihtelevat.

Näin on käynyt Mäkelälle itselleenkin, sillä hänen ensimmäinen asuntonsa oli rivitalo-osake Alavuden Tervasmäestä, jonka hän myi muuttaessaan Ähtäriin.

Isännöintipuolella talojen rakennuskanta on osittain vanhaa. Korjauskohteita on yhtä lailla niin kerros- kuin rivitalo-asuntojen kohdalla. Tämä on samalla omaisuuden arvon ylläpitämistä ja kasvattamista.

Säästämisen merkitystä ei voi Mäkelän mielestä koskaan aliarvioida asunnon ostoa suunniteltaessa.

– Rahoituksella on suuri merkitys asunnon ostossa. OP-ryhmällä ovat leveät hartiat, ja monet asiat löytyvät saman katon alta. Keskittämisestä hyötyy.

Mäkelälle on aina ollut tärkeää asiakas ja ihmisläheinen palvelu kaikessa tekemisessä; hän hoitaa aidosti huolella ja ammattitaitoisesti asiat loppuun asti. Tämä on hänelle ensimmäinen esimiestyö, jota hän ajattelee samalla lailla palvelutehtävänä.

Ylipäätään OP Kotia on tarkoitus kehittää ja matkan varrella laajentaakin. Sähköiset järjestelmät kehittyvät, ja esimerkiksi asuntokauppa on mahdollisuus tiettyjen edellytysten täyttyessä hoitaa jo nyt täysin sähköisesti.

Netti on tärkeä kanava

Internet on asuntojen markkinointikanavana kasvattanut merkitystään. Asunnoista otetaan hyvät kuvat, joilla kohdetta markkinoidaan.

– Myytävistä asunnoista oli ennen nykyistä enemmän yleisesittelyjä. Ne ovat korvautuneet yksityisesittelyillä, joissa asiakasta voidaan palvella henkilökohtaisemmin.

Useassa OP Koti Järviseutu-Suomenselän toimialueen keskustassa on järvi. Niinpä haave asunnosta keskustassa ja järven rannalla on helppo toteuttaa.