Tilaajalle

Viivi Haaralan ja Wicherin yhteinen kilpaura päättyi komeasti Helsinki International Horse Show:ssa

Viime viikonvaihde oli ähtäriläiselle Viivi Haaralalle tunteikas. 15-vuotias Viivi osallistui 17-vuotiaalla Wicher-ponillaan Helsinki International Horse Show:n. Kilpailu oli viimeinen, jossa kaksikko kisasi yhdessä, sillä sunnuntaina Wicher eli Wille matkasi uuteen kotiinsa Alavudelle.

– Nyt on tosi haikeat tunnelmat, mutta se on vaan ponille hyvä, että se pääsee osa-aikaeläkkeelle, Viivi Haarala kertoi valmistellessaan poniaan viimeistä yhteistä ratsastusta varten.

Alavuden Ratsastajia edustava Viivi Haarala on ratsastanut säännöllisesti kolmivuotiaasta asti. Alkuun hän kävi Lehtimäen opistolla talutusratsastuksessa ja taitojen kartuttua hän aloitti ratsastustunnit. Wille saapui perheeseen kolme vuotta sitten. Silloin alkoi myös tytön ja ponin tavoitteellinen kilpaileminen esteratsastuksen poniluokissa.

Yhteinen ura sai huipennuksensa viime viikonvaihteessa Helsingissä järjestetyssä kansainvälisessä hevostapahtumassa. Jo selviytyminen Ypäjällä pidetystä karsinnasta Helsingin kilpailuun oli hieno saavutus.

Viivi Haarala ja Wicher kisasivat Amateur Tourin 100 senttimetrin luokassa keskiviikkona ja torstaina sekä harrastekilpailijoiden finaalissa perjantaina.

– Wille suorastaan loisti isolla areenalla, Viivin äiti Mari Leppämäki nauraa.

Tyttö ja poni tekivät sekä keskiviikkona että torstaina puhtaan radan. Keskiviikkona Viivi ja Wille sijoittuivat toisiksi ja torstaina he voittivat luokkansa. Perjantaisessa finaalissa Wille kieltäytyi esteelle tultaessa ja Viivi putosi sen selästä.

– Alkurata oli superhyvä, mutta sitten tein minun perusvirheen eli löysäsin ohjia ja poni sai laskettua päänsä alas, Viivi kertoo finaalin tapahtumista.

– Wille oli fiksu, kun kielsi, sillä siinä olisi voinut tulla isoakin vahinkoa, jos se olisi yrittänyt hypätä.

Viivi Haaralaa ei jäänyt harmittamaan, vaikka finaali kariutuikin hänen omaan virheeseensä. Helsinki International Horse Show oli kokemuksena nuorelle ratsastajalle kuitenkin niin opettavainen ja mahtava. Myös sijoittuminen kymmenen parhaan ratsukon joukkoon oli enemmän kuin perheessä osattiin etukäteen odottaa.

Sunnuntaina Wicher muutti Lehtimäellä olevalta tallilta Alavudelle ylläpitoon eli Viivi perheineen on edelleen ponin omistajia, mutta uusi hoitaja vastaa sen hoidosta ja ylläpidosta.

Muuton myötä Willellä alkavat kevyemmät ajat, sillä se hyppää jatkossa matalampia luokkia ja myös kilpailumatkat ovat lyhyempiä.

– Wille pääsee opetusmestariksi seuraavalle poniratsastajalle, Mari Leppämäki kuvailee. Hänelle oli selvää, ettei Wille myydä.

Jotta tytär pääsisi ratsastusurallaan eteenpäin, perhe on etsinyt hänelle hevosta. Maanantaina oli yhden tarjokkaan ostotarkastus.

Viivi toivoo, että tulevan ratsun kanssa olisi helppo siirtyä junioriluokkiin. Tulevan talven hän aikoo tutustua ja rakentaa luottamusta itsensä ja hevosen välillä, ja aloittaa seuraava kisakausi pienistä luokista.

– Tavoitteenani on päästä kehittymään niin pitkälle kuin mahdollista, pitää hauskaa ja saada mahdollisimman hyviä tuloksia, Viivi Haarala kertoo.

Kilpaileminen antaa hänelle myös motivaatiota harrastukseensa.

– Jos en pystyisi kisaamaan, tuskin ratsastaisin ollenkaan.