Viikonloppuna yhteensä kymmenen uutta koronatartuntaa – päätös etäopetukseen siirtymisestä jäi vielä avoimeksi

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonlopun aikana eli perjantain ja sunnuntain välisenä aikana kymmenen uutta koronavirustartuntaa.

Tartunnat liittyvät osin JIK-alueen tartuntaketjuun, mutta myös muita pääkaupunkiseudulta ja Vaasasta lähtöisin olevia tartuntaketjuja esiintyy alueella.

Tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on nyt 624.

Keskussairaalassa ja alueen terveyskeskuksissa on hoidossa kaikkiaan 16 koronaviruspotilasta. Sairaalahoidon tarve on selvästi lisääntynyt, joskaan tehohoidon tarvetta ei tällä hetkellä ole.

Virusnäytteitä on sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 80 721. Eilen tutkittiin 241 näytettä. Positiivisten näytteiden osuus viikon aikana otetuista näytteistä on 0,9 prosenttia.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut pandemian kiihtymisvaiheessa marraskuun lopulta lähtien. Viime viikot tartuntatilanne on pysytellyt vakaana.

Kahden edeltävän viikon aikana Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 58 uutta tartuntaa ja ilmaantuvuus on 30,1/100 000 asukasta.

Sairastuneista yli puolet, 66 prosenttia, on ollut edeltävästi karanteenissa. Karanteeniin on kuluneen viikon aikana määrätty noin 140 henkilöä.

Nyrkin kokouksessa tänään maanantaina merkittiin tiedoksi aluehallintoviraston päätös yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta ajalla 2.–31.3.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään kymmenen henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Nyrkki suositteli noudattamaan samaa kymmenen henkilön enimmäismäärää myös yksityistilaisuuksissa ja uskonnollisissa tilaisuuksissa. Suositus on voimassa 31.3.2021 saakka.

Sairaanhoitopiirin alueella ei ole viime viikkoina todettu koulussa saatuja tartuntoja yläasteikäisillä, eikä myöskään koululuokkien joukkoaltistumisia.

Tämän perusteella Nyrkki ei nähnyt tarpeelliseksi suositella yläkoulujen siirtymistä etäopetukseen hiihtoloman jälkeen.

Alueen epidemiologista tilannetta seurataan tarkasti ja tilanteen muuttuessa etäopetukseen voidaan siirtyä nopeastikin.

Nyrkki korostaa, että varsinaisen päätöksen etäopetukseen siirtymisestä tekee kunta tai aluehallintovirasto usean kunnan osalta. Aluehallintoviraston päätös on valmisteilla.

Lisäksi Nyrkki antoi suosituksen yli 12-vuotiaiden harrastustoiminnan tauottamisesta maaliskuun loppuun asti.

Suositus noudattaa valtioneuvoston antamaa suositusta kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiireille.

Alle 12-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden.