Viikonloppuna kuusi uutta koronatartuntaa E-P:lla - Nyrkki suosittelee yksityistilaisuuksiin enintään 10 henkilöä

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut pandemian perustasolla 23.3.2021 lähtien. Maanantaina kokoontunut Nyrkki merkitsi tiedoksi Aluehallintoviraston viime perjantaina antaman päätöksen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamisesta enintään 20 henkilöön huhtikuun alusta. Rajoitus on voimassa huhtikuun loppuun saakka. Maalikuun loppuun asti rajoitus on 10 henkilöä.

Nyrkki säilytti kymmenen henkilön kokoontumissuosituksen yksityistilaisuuksissa, koska niissä saatujen tartuntojen osuus on pysynyt merkittävänä. Uskonnollisissa tilaisuuksissa voidaan noudattaa 20 henkilön enimmäismäärää. Tilaisuuksien turvallinen järjestäminen edellyttää riittävän suuria tiloja, jotta turvavälit (vähintään 2 metriä) voidaan säilyttää. Tilaisuuksissa on tärkeää käyttää myös kasvomaskia.

Etelä-Pohjanmaalla jatketaan edelleen kiihtymisvaiheen kasvomaskin käyttösuositusta. Kasvomaskia voi käyttää myös peruskouluissa (yli 12-vuotiaat) kuntakohtaisen harkinnan mukaan. Kasvomaskien käyttö voi vähentää altistumistilanteessa karanteeniin joutuvien määrää.

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan huhtikuun loppuun asti. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygienia- ja maskikäytännöt huomioiden. Nyrkki suosittelee, että samanaikaisesti kokoontuisi enintään 20 henkilöä. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa.

Muusta kuin välttämättömästä syystä matkustaminen ei ole suositeltavaa. Turvallisinta on viettää pääsiäistä perhepiirissä ja välttää uusia sosiaalisia kontakteja.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikonvaihteen aikana yhteensä kuusi uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 717. Tartunnat lähteet ovat pääosin muualta Suomesta.

Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 38 tartuntaa (ilmaantuvuus 19,7/100 000 asukasta). Viimeisen viikon aikana sairastuneista 56 prosenttia oli karanteenissa olevia. Tartunnoista 31 prosenttia on saatu työpaikalta, 25 prosenttia perhepiiristä. Kavereilta ja yksityistilaisuuksista saatujen tartuntojen osuus on kuusi prosenttia. Muut tartunnat ovat ulkomailta ja varuskunnista saatuja. Epäselvien tartuntojen osuus on 13 prosenttia

Karanteeniin asetettiin viime viikolla lähes 150 henkilöä.

Osastohoidossa on tällä hetkellä yhteensä 5 koronapotilasta, joista valtaosa Ilmajoen terveyskeskuksessa. Koronakuolemia on alueella kaikkiaan 21.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 91 502. Viime viikolla tehtiin yhteensä 2218 koronatestiä, joista positiivisten osuus oli 0,7 prosenttia. Eilen, sunnuntaina tutkittiin 150 näytettä.