Vapepan väki avustaa massarokotustapahtumissa Kuusiolinnan toimipisteissä

Koronavirusrokotteiden antaminen on jo näkynyt laajasti paikkakuntien arjessa. Rokotusmäärät tulevat kiihtymään kesän lähestyessä, mikä tuo entistä enemmän liikettä rokotuspaikoille. Suomi tavoittelee mahdollisimman hyvää rokotuskattavuutta, joten vapaaehtoinen ja maksuton koronavirusrokote tarjotaan koko väestölle.

Ajanvaraus aukeaa vähitellen uusille ikäluokille, ja samalla ensimmäisinä rokotteen saaneilla on jo vuorossa toinen, vahvistusrokote.

Kuusiokunnissa tämä tarkoittaa kaikkiaan yli 38 000 käyntiä rokotepisteellä. Koska käyntien määrä rokotuspisteissä lisääntyy, on turvallinen ja koronaohjeistukset huomioiva vierailu tärkeä varmistaa oheisjärjestelyillä.

Kuusiolinna Terveys Oy ja Suomen Punainen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu ovat sopineet yhteistyöstä massarokotustapahtumien liikenteenohjauksessa Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueella.

Vapepan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Toiminta on pyyteetöntä ja organisoitua kansalaistoimintaa, johon osallistuvat jäsenjärjestön ja muiden yhdistysten vapaaehtoiset toimijat.

Kuusiokunnissa rokotuksia annetaan terveysasemilla. Ajanvarauksen ansiosta yllättäviä ruuhka-aikoja voidaan välttää ja massarokotusten järjestäminen on etukäteen suunniteltu niin rokottamisen kuin oheistoimintojen osalta.

Yhteistyö Vapepan kanssa on kuitenkin merkittävä tuki.

– Tavoitteenamme on varmistaa jokaiselle alueen asukkaalle onnistunut rokotuskäynti. Yhteistyö Punaisen Ristin ja Vapepan kanssa varmistaa osaavan liikenteenohjauksen organisoinnin sekä asiakkaalle turvallisen saapumisen, mikä vapauttaa ammattilaisiamme terveysasemien sisällä tehtäviin järjestelyihin, kertoo Kuusiolinna terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Viitasaari.

– Tukitoiminta rokotustilanteissa on matalan kynnyksen helppoa ja yksinkertaista vapaaehtoistoimintaa, joka sopii kaikille. Riittävän perehdytyksen saa, kun lukee ilmoittautumislinkin takaa löytyvät ohjeet. Kun apua tarvitaan, yhteystietonsa jättäneille soitetaan ja sovitaan tarkemmat yksityiskohdat, jatkaa SPR Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö Aki Valonen.

Vapaaehtoistehtävät ovat kaikille 18 vuotta täyttäneille sopivia opastus- ja neuvontatehtäviä, asiakkaiden ohjaamista rokotuspisteisiin ja liikenteen ohjaamista.

Tukitehtävällä toimitaan työpareittain vapaaehtoisjohtajan ja terveysviranomaisen ohjauksessa. Tarvittavat suojavarusteet ja koulutus annetaan ennen tehtävän alkua.

Rokotuspaikan toiminta ja tuen tarve voi kestää muutamista päivistä aina muutamiin viikkoihin. Tarkempi vapaaehtoisten tarve ja työvuorot selviävät rokotuspaikan suunnittelun edetessä.