Uusi päiväkohtainen ennätys näki päivänvalon eilen – Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on heikentynyt nopeasti

Eilen todettiin peräti 29 uutta koronatartuntaa. Lukema on suurempi kuin koskaan pandemia-aikana, kerrotaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Koronatilanne on heikentynyt sairaanhoitopiirin alueella hyvin nopeasti.

– Tilannekuva on muuttunut merkittävästi kuluneen viikon aikana. Keskiviikkona todettiin 29 uutta tartuntaa. Valitettavasti se on uusi päiväkohtainen ennätys, infektioylilääkäri Elina Kärnä pahoittelee.

Maakunnan 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on nyt 110,4/100 000. Erikoissairaanhoidossa on viisi koronapotilasta ja terveyskeskuksen vuodeosastolla niin ikään viisi potilasta.

– Maanlaajuisesti on nähtävissä, että sairaalakuormitus kasvaa. Ei ole mitään syytä olettaa, että Etelä-Pohjanmaa olisi poikkeus – päinvastoin. Väestössämme on paljon rokottamattomia. On varauduttava siihen, että kun tartuntamäärät kasvavat, meilläkin aiempaa useampi tarvitsee myös sairaalahoitoa.

Erityisen huolissaan Kärnä on sellaisista rokottamattomista, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia riskitekijöitä, kuten diabetes, uniapnea tai merkittävää ylipainoa.

”Elämme nyt tietyllä tapaa veitsenterällä”

Rokottamattomien keskuudessa ilmaantuvuus on moninkertainen ja sairaalahoidon riski on peräti 19-kertainen täysin rokotettuihin verrattuna.

– Elämme nyt tietyllä tapaa veitsenterällä. Tuleva viikonloppu ja ensi viikko näyttävät, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Mikäli koronapotilaiden määrä keskussairaalassa nousee jyrkästi, sairaanhoitopiirin on harkittava kiireettömän toiminnan supistamista.

Käytännössä se tarkoittaisi jo varattujen aikojen siirtämistä monilta potilasryhmiltä, kuten poliklinikoilla käyviltä, tai leikkausaikojen siirtämistä.

Kärnä ei poissulje mahdollisuutta, että Etelä-Pohjanmaa palaisi epidemian leviämisvaiheeseen. Asiasta päättää alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki, jonka seuraava kokous järjestetään kriittisestä tilanteesta johtuen ensi maanantaina 18. lokakuuta.

Leviämisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaisi myös valtioneuvoston määräämiä rajoituksia muun muassa ravintoloiden aukioloaikoihin.

– Valitettava fakta on, että rokottamattomat pitävät tätä epidemiaa nyt yllä. Rokotukset ovat ainoa tie ulos. Rokotteita on alueemme kunnissa hyvin tarjolla, joten nyt jos koskaan olisi tärkeä hetki suojata paitsi itseään myös muita maakunnan asukkaita, Kärnä painottaa.