Tilaajalle

Töysän vuoden yrittäjäpalkitulta luontuvat niin soranajo ja metsämaan muokkaus kuin kylvötyöt

Perjantaina ohjelmassa oli hiekan- ja soranajoa sekä kaluston siirtämistä seuraaville työmaille ja hallille huoltoa varten.

Perustyöpäivän mitta on aamukuudesta iltakymmeneen, ja sellainen saattoi olla juuri tuo perjantaikin.

Seuraavana päivänä eli lauantaina illalla Konetyöt Saarimäki Oy:n yrittäjä Mika Saarimäki sai palkinnon Töysän vuoden yrittäjänä.

Ikää Saarimäellä on 50 vuotta, ja tuon ikärajapyykin hän saavutti tänä vuonna toukokuussa.

Päättyneellä viikolla päätyökohde on ollut hirsitalotehtaan hallilaajennustyömaalla.

– Syksyin keväin on iso työllistäjä Metsä Group: minulla on sopimus metsänuudistusalueiden maanmuokkauksista. Pääsääntöisesti ne työt ovat Lehtimäen alueella ja Soinissa ja Ähtärissä sekä myös Töysän alueella.

Ensi lumen tuloon ei ehkä ole enää pitkästi, ja Saarimäki tekee niin ikään auraustöitä.

– Lumenaurauksia teen kaupungin tilauksesta noin 30 kilometrin matkalle yksityisteitä, ja hoidan myös Tuurin kauppakylällä Keskisen kaupan alueen auraukset.

Esimerkiksi maansiirtotöitä varten Saarimäellä on kaksi kaivinkonetta, pyöräkuormaaja sekä sora-auto.

– Omissa nimissäni minulla ei ole soramonttuja tai maa-ainesten ottoalueita, vaan yhteistyökumppaneilta ostan maa-ainekset.

Hänen nykyinen yrityksensä on perustettu vuonna 2011, mutta yrittäjänä hän on ollut jo 1980-luvun lopulta saakka.

– Maatila puolestaan on siirtynyt nimiini vuonna 1990. Tila on lähinnä peltoviljelyllä, ja lisäksi teen tilaustöinä maataloustyöurakointia: säilörehuntekoa ja kylvötöitä. Näissä urakoinneissa on tekijänä kuortanelainen yritys, jossa omaa kalustoani on mukana. Omassa yrityksessä on töissä myös velipoika.

Yleinen taloustilanne on nyt laskusuunnassa, mutta Saarimäellä töitä on yhä riittänyt.

– Työkohteita on niin metsissä ja pelloilla kuin kiinteistöissä ja rakennuksilla. Kyllä yhä riittää joka puolella osoitteita, joihin konekaluston kanssa pitäisi mennä – tai olisi jo pitänyt mennä, hän vitsailee.