Uutiset

”Tilanne lähestyy kiihtymisvaihetta, ja altistumisia on useita” – Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on vielä koronaepidemian perustasolla

Maakunnan iäkkäällä väestöllä on jo varsin hyvä kahden rokotteen rokotuskattavuus. Sen sijaan nuoremmissa ikäryhmissä rokotuskattavuus on Suomen keskiarvoa alempi, murehtii Etelä-Pohjanmaan alueellinen Koronanyrkki-työryhmä. ARKISTOKUVA: MIA KÄRKKÄINEN
  • Viiskunta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jatkaa koronaepidemian perustasolla, mutta tilanne lähestyy kiihtymisvaihetta, ja altistumisia on useita.

Alueellinen Koronanyrkki-työryhmä on kokoontunut tänään maanantaina.

Nyrkki kiinnittää huomiota siihen, että tautitilanne Etelä-Pohjanmaalla ei ole ohi ja painottaa suositusten noudattamisen tärkeyttä.

Esimerkiksi yksityistilaisuuksia järjestettäessä suositus on, että ne pidetään mahdollisimman pienimuotoisesti turvavälit ja muut turvaohjeet huomioiden. Tilaisuuksissa pitää käyttää maskeja, ja ulkotilojen käyttö on suositeltavaa. Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa.

Harrastus- ja kilpailutoiminnassa aikuisten ulkoharrastukset ovat mahdollisia. Sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita, kuten turvavälejä, pystytään noudattamaan.

Lapset ja nuoret taas voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevien vanhempien tai saattajien tulee noudattaa turvaohjeita.

Lasten ja nuorten leiritoimintaan voi osallistua vain oireettomana. Paikallisiin terveysviranomaisiin tulee olla yhteydessä leiritoiminnan terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Leireillä suositus on toimia rajatuissa pienryhmissä, jotka majoittuvat, ruokailevat ja toimivat yhdessä siten, ettei synny kosketusta muihin mahdollisesti samaan aikaan samassa keskuksessa toimivien ryhmien kanssa.

Vierailuita sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on mahdollista toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas tai asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin menneellä viikolla 25 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 920. Suurin osa tartunnoista on tullut pääosin ulkomailta ja näistä on aiheutunut jatkotartuntoja ystävä- sekä perhepiirissä ja muiden sosiaalisten kontaktien kautta.

Nyrkki kehottaa kaikkia ulkomailla matkustaneita hakeutumaan koronavirustesteihin THL:n onjeistuksen mukaisesti matalalla kynnyksellä, ja ennen testituloksia tulee välttää lähikontakteja.

Maakunnan iäkkäällä väestöllä on jo varsin hyvä kahden rokotteen rokotuskattavuus, mutta nuoremmissa ikäryhmissä rokotuskattavuus on Suomen keskiarvoa alempi. Etelä-Pohjanmaalla kaikki yli 16-vuotiaat voivat varata koronarokotusajan. Kuntayhtymien ja terveyskeskusten sivuilta löytyvät tarkemmat tiedot ajanvarauksesta.

Nyrkki kannustaa ottamaan koronarokotuksen. Koronavirusrokotteet vievät kohti normaalimpaa elämää ja tarjoavat tehokasta suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

Kesätapahtumia järjestetään varsin aktiivisesti. Tapahtumajärjestäjille Nyrkki suosittelee yhteydenottoa tapahtumapaikkakunnan tartuntatautiviranomaisiin terveysturvallisen tapahtuman järjestämiseksi.

Viime viikolta ei ole epäselviä tartuntaketjuja. Karanteeniin asetettiin yli 200 henkilöä.

Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 42 tartuntaa, joten ilmaantuvuus on 21,8/100 000 asukasta kohti.

Sairaalahoidossa ei Etelä-Pohjanmaalla ole koronaviruspotilaita.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 122 207 kappaletta. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä viikon sisällä oli 1,0 prosenttia.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona.

Seuraava alueellisen työryhmän eli Nyrkin kokous on ensi viikon maanantaina.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli