Tilaajalle

”Tehokas yhden kattilan malli uhattuna” – Neljä kuntajohtajaa huolissaan, mitä sote-uudistus voi vaikuttaa keskuskeittiöiden toimintaan

Neljä eteläpohjalaista kuntajohtajaa on lähestynyt Etelä-Pohjanmaan alueen kansanedustajia huolellaan sote-uudistuksen vaikutuksesta kuntien ruokapalveluihin.

Kuntajohtajat toteavat, että hyvinvointialueiden valmistelu on alkanut ja että se näyttää tuovan muutoksia myös kuntien ruokahuollon järjestämiseen.

– Kunta ei voi osallistua hyvinvointialueen järjestämään tarjouskilpailuun ruokapalvelujen tuottamisesta. Tämä tarkoittaa, että nyt kunnissa järjestettävät ruokapalvelut tulee jakaa kahteen eri yksikköön, eli ”samasta kattilasta” emme voi enää valmistaa resurssitehokkaasti sekä pienissä sote-yksiköissä että sivistystoimessa ja muissa kunnan palveluissa tarvittavaa ruokaa, todetaan kannanotossa.

Sen ovat allekirjoittaneet Isojoen kunnanjohtaja Juha Herrala, Kuortaneen kunnanjohtaja Teemu Puolijoki, Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi sekä Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Allekirjoittajat toteavat, että ”tilanne on kunnissamme absurdi”.

– Taloudellisista ja toiminnallisista syistä kuntamme ovat keskittäneet ruuan valmistuksen yhteen keskuskeittiöön. Pahimmassa tapauksessa uudistus tarkoittaa uuden keittiön rakentamista, joko sote-yksiköiden tai kunnan muun toiminnan tarpeisiin.

Kannanotossa kuntajohtajat huomauttavat, että kunnat ovat tehneet taloudelliset ja tehokkaat ratkaisut yhdistämällä valmistuskeittiöt yhteen yksikköön.

– Näillä keittiöillä voimme tuottaa kustannustehokkaasti ruokapalveluja niin sote- kuin sivistystoimen tarpeisiin. On erittäin kylmäävä ratkaisu, että tässä kohtaa joutuisimme antamaan keittiömme hyvinvointialueen haltuun ja mahdollisesti jopa omalla kustannuksella rakentamaan uuden valmistuskeittiön. Näillä ruokamäärillä ei ole mitään järkeä siinä, että ne valmistettaisiin kahdessa keittiössä ja kahden eri henkilökunnan työnä. Haluamme tarjota jatkossakin lapsillemme lähellä valmistettua tuoretta ruokaa, päättävät kuntajohtajat kannanottonsa.

Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi selventää, että Etelä-Pohjanmaalla huoli koskee kannanoton allekirjoittaneita neljää kuntaa.

– Muissa kunnissa on useampia valmistuskeittiöitä, jotka voidaan jakaa sote-ruuan ja kunnan muiden ruokien valmistamiseen.

Rannanjärven mukaan sama lainsäädäntöongelma koskee koko maata.

– Tiivistetysti sanottuna siis samassa kattilassa ei voi valmistaa sote-ruokaa ja kouluruokaa, eikä hyvinvointialue voi nykyisen lainsäädännön mukaan ostaa kuntien tuottamaa ruokaa. Varmasti on muitakin pieniä kuntia, joita tämä asia koskee.

Kansanedustajat eivät olleet vielä perjantaina loppuiltapäivästä ehtineet vastata kannanoton laatijoille.

– Asiasta emme ole aiemmin olleet yhteydessä heihin päin.

Reijo Heikkilä