Töysän vanhin kauppa avaa ovensa museona

Töysä-Seura on avannut Sepänniemen museoalueelle kauppamuseon, jossa yleisö pääsee ihailemaan vanhanajan kauppapuotia. Kauppamuseo sijaitsee samassa rakennuksessa, jossa Salomon Ojaperä piti kauppapuotia noin kymmenen vuotta 1870-luvulla. Kyseessä onkin Töysän vanhin kaupparakennus. Rakennus on siirretty Töysän Ojanperän alueelta Sepänniemeen vuonna 1979.

Esillä on 1920–1960-lukujen kauppaesineistöä. Kauppamuseon näyttelyn on koonnut Töysä-Seuran johtokunta.

– Taloa kunnostettiin viime syksynä ja huhtikuussa pääsimme laittamaan kauppaa kuntoon. Kaikki olivat mukana täysillä, kertoo Töysä-Seuran varapuheenjohtaja Tarja Ylimäki.

Suurin osa kauppaesineistöstä on ollut Töysän museon kokoelmissa jo pitkään, ja ne on saatu lahjoituksina vanhoista kaupoista ympäri Töysää. Esimerkiksi kauppamuseon tiski on saatu entisestä Kanervan kaupasta Töysän kirkonkylältä ja hyllyt Hautalan kaupasta Suutalasta.

Kauppamuseo jää Sepänniemen museoalueelle pysyväksi näyttelyksi. Se on avoinna ensi viikon keskiviikosta alkaen arkisin kello 10–15 kuten viereinen talomuseokin. Avajaisia vietettiin jo viime sunnuntaina osana Töysä-viikkoa.