Tilaajalle

Suomenlammas Mymmelikin arvioi, että Ähtärin eläinpuiston uutta toimitusjohtajaa sopii tulla tervehtimään

Kaikesta päätellen aivan oikea henkilö on valittu Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtajaksi.

Eläinpuiston kotieläintilan suomenlampaat eivät ainakaan yhtään vierasta aidan yli lammashakaan kiivennyttä Kimmo Studea.

Hilda, Kikatus, Kutitus ja Tuutikki saapuvat muitta mutkitta, suorastaan kipittäen, rapsuteltaviksi. Ainoastaan Mymmelillä harkinta, tullako lähemmäksi, vaatii tovin pidempään kuin kavereilla, mutta niin vain sekin saapuu paikalle.

– Mymmeli on sellainen sosiaalinen erakko. Mymmeli käy vähän tervehtimässä, mutta se voi sen jälkeen vetäytyä hieman kauemmaksi, esittelee kotieläintilan emäntä Asta Kestinmäki.

Stude on viime viikolla aloittanut Ähtärin eläinpuisto oy:n toimitusjohtajana. Eläinpuistoyhtiöön lukeutuvat myös Hotelli Mesikämmen oy sekä Snowpanda Resort Ähtäri Zoo oy, joiden toimitusjohtaja Stude on niin ikään. Iältään hän on 44-vuotias.

Toimitusjohtajan tehtävään haki kaikkiaan 28 henkilöä.

Ei Stude Ähtärin-pestiä täytettäessä ensimmäistä kertaa paikkakunnalla saati eläinpuistossa vieraillut.

– Ensimmäiset vierailuni Ähtäriin muistan jo omasta lapsuudestani. Lapsuudenkotini on Vantaalla, ja kun kiertelimme Suomea ympäriinsä, reitin varrella on ollut myös Ähtäri.

– Ne ovat parhaita lapsuusajan muistoja, kun on päästy viettämään yhdessä vapaa-aikaa eikä työnteko ole häirinnyt.

Poikkeuksetta myönteisesti yllättyneitä, kertaa Stude keskusteluitaan pääkaupunkiseudun ihmisten kanssa, millaisia kokemuksia näille oli kertynyt ja millaisia havaintoja nämä olivat tehneet vierailuillaan Ähtärissä ja Ähtärin eläinpuistossa.

– Ehkä heillä on eläinpuistosta ollut etukäteen aavistuksen nuhjuisempi kuva mitä todellisuus on. Vanha ja perinteikäs eläinpuistohan Ähtäri on, mutta selvästikin tästä paikasta on pidetty sydämellä huolta.

Koulujen syyslomakausi on takana, mutta Studella ei vielä ole vertailulukuja kävijämääristä vuoden takaiseen nähden.

– Ihan tuore toimitusjohtaja kun olen, on nyt meneillään perehdytysvaihe, eli ihmisiin tutustuminen ja muu. Syyskausihan jatkuukin vielä, ja oman aikansa vie, että kävijätilastoista ja muusta tiedosta voi huolellisen läpikäymisen jälkeen tehdä johtopäätöksiä.

– Oma aikansa tulee sillekin, että kerromme tämän vuoden tai kesän kävijämääristä ja taloudellisesta tilanteesta. Kesäkaudesta voi sanoa sen verran, että jonkin verran on jääty viime vuodesta. Pandat tulivat viime vuonna ja kävijämäärissä oli hyvin merkittävä nousu aikaisempaan verrattuna, ja sittemmin tilanne on ollut jonkin verran tasoittumaan päin.

Onko siis eläinpuistoala raaka bisnes, vaikka eläimet olisivat kuinka leppoisia, kivoja ja pörröisiä tahansa?

Onko jatkuvasti pakko uudistua ja tarjota täysin uutta, että yleisön mielenkiinto säilyy?

– Raaka on ehkä väärä sana, puntaroi Stude.

– Mielestäni tämä ala on kaiken kaikkiaan pehmeä bisnes. Mutta tietysti tässäkin toimitaan liiketoiminnan ehdoilla ja asioita arvioidaan samalla tavalla kuin millä tahansa muulla toimialalla.

Studen uraan ennen Ähtäriä lukeutuu muun muassa toiminta liikuntaseikkailupuisto Hoplopin maajohtajana Saksassa.

– Kärjistänköhän, jos sanon ettei mitenkään, hän vastaa kysymykseen, kuinka Saksassa on noteerattu se, että Suomeen ja Ähtäriin on saapunut pandapari Kiinasta.

– Kenties pandavetoisesti Saksasta ei tänne tultaisi; Berliinin eläinpuistosta löytyy panda. Luonto ja luonnonrauha sen sijaan jo voisivat kiinnostaa, ja onhan toisaalta Ähtärin eläinpuisto aivan toisenlainen kuin Berliinin Kurfürstendammilla oleva eläinpuisto. Näkisin valtavasti potentiaalia Saksastakin Ähtärin seudulle tulla.

Ähtärissä Stude on jo ehtinyt todeta ihmisten sitoutuneisuuden ja innostuneisuuden Ähtärin eläinpuiston tehtävään sekä ympäristöön.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla harvemmin tapaa näin sitoutuneita ihmisiä omaan tekemiseensä.

Reijo Heikkilä