Suomen mallin pilotti tuo Kuortaneelle runsaasti lasten kerhotoimintaa

Kuortaneen kunnalle on myönnetty lähes 20 000 euroa valtionavustusta koululaisten kerhotoiminnan pilotointihankkeeseen. Hanke on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämää Suomen mallin pilottia, jossa lapsille pyritään järjestämään mieluisia harrastuksia koulupäivän yhteyteen.

Alkuvaiheessa jokaiselle kuortanelaiselle peruskoululle pyritään järjestämään 4–8 kerhoa viikoittain, ja kerhopaikkana toimii pääosin oma lähikoulu ja sen ympäristö, yhteiskoululla sekä Alvarissa osin myös opiston tilat.

Kerhot alkavat koulun lukujärjestyksen mukaan kello 13 tai kello 15, ja ne kestävät 45 minuutista 75 minuuttiin.

Kerhotarjonnassa on liikuntakerhojen lisäksi elokuvaa ja animaatiota, bändikerhoa, lukupiiriä, pelisuunnittelua ja koodausta sekä erä- ja luontotaitokerhoa.

– Pilotointivaiheen tavoitteena on kerätä kokemuksia ja käytäntöjä, jotka helpottavat Suomen mallin vakiinnuttamista kuntien pysyväksi toiminnaksi. Lähtökohtana on myös lasten ja nuorten kuuleminen sekä heidän osallistamisensa harrastussisältöjen suunnittelussa. Tätä varten toteutettiin harrastekysely kouluissa marraskuussa, kertoo Kuortaneen kunnan liikuntasihteeri Tuomas Mikkola.

Hänen mukaansa kerhot pystytään toteuttamaan koronaturvallisesti, ja niissä pyritään välttämään tarpeettomia lähikontakteja.

– Koulukyydit voivat jollekin osallistujalle olla haasteena, eikä toistaiseksi hankkeen kautta ole löydetty tähän ratkaisua. Toivomme kuitenkin innokasta osanottoa kerhotoimintaan, Mikkola jatkaa.

Ensimmäisen vaiheen ilmoittautuminen kerhoihin on jo auennut ja se päättyy tämän viikon torstaina 21. tammikuuta.

Kerhot käynnistyvät tammi-helmikuun vaihteessa.