Puolet väestöstä on jo rokotettu Kuusiokunnissa – ”Puolivälin krouvi eli 9 491 rokotettua henkilöä ylittyi tänään perjantaina”

Koronarokottaminen on edennyt Kuusiokunnissa tilanteeseen, jossa puolet yli 16-vuotiaista on rokotettu yhteen kertaan.

Ähtärin, Soinin, Kuortaneen ja Alavuden alueella on tämän hetken tiedon mukaan kirjoilla kaikkiaan 18 982 henkilöä, jotka ylittävät tuon tämän hetken rokotusikärajan.

–Puolivälin krouvi, 9 491 rokotettua henkilöä, ylittyi tänään perjantaina. Vaikka työtä on vielä jäljellä ennen kuin koko väestö on rokotettu, on tämä kuitenkin hyvä rajapyykki, kommentoi Kuusiolinna Terveys Oy:n johtava lääkäri Marjo Ala-Salmi.

Kansallisesti on kerrottu, että tulevina viikkoina rokotteita tulee maahan hieman pienempiä määriä, mutta ennen kesää määrät nousevat taas vauhdilla. Samalla rokotekattavuus laajenee.

Suomen keskimääräinen rokotuskattavuus on kaiken ikäisten suomalaisten osalta 32,8 prosenttia.

Kaikissa neljässä kunnassa esimerkiksi vuosina 1956–1960 syntyneistä on rokotettu jo yli 70 prosenttia ja kattavuus kasvaa vanhemmissa ikäluokissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä on onnistuttu rokottamaan 90 prosenttia ja Kuusiolinnan ympärivuorokautisen hoivan asumisyksiköissä olevista asukkaista on rokotettu 100 prosenttia.

–Kaikkiaan yli 16-vuotiaiden osalta Kuusiokuntien alue on etunenässä. Väestön ikärakenne vaikuttaa toki siihen, että meillä riittää rokotettavaa vanhemmissa ikäluokissa, mutta tasaisesti myös nuoremmat ikäryhmät pääsevät varaamaan aikoja, kertoo Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Viitasaari.

–Tässä täytyy toki kiittää meidän henkilöstöä hyvästä työstä sekä myös alueen asukkaita positiivisesta suhtautumisesta rokottamiseen, Viitasaari lisää.

Rokotemäärien kasvaessa Kuusiokunnissa rokotuksia laajennetaan uusiin ikäluokkiin. Perjantaista alkaen kaikki 31.12.1970 mennessä syntyneet voivat varata aikoja koronarokotukseen.

–Suosittelemme kaikkia käyttämään ajanvarauksessa verkossa toimivaa Hyvis.fi-palvelua. Aikoja voi varata myös puhelimitse, mutta estääksemme puhelinajanvarauksen ruuhkaantumisen toivomme netin käyttöä, mikäli mahdollista. Sähköisellä ajanvarauksella varmistat myös itsellesi nopean tiedon, onko vapaita aikoja saatavana.

–Sähköinen ajanvaraus on aina nopeampi, koska aivan inhimillisistäkin syistä tuhansien puheluiden vastaanottaminen hidastaa puhelinyhteyksien toimivuutta, Viitasaari lisää.

Myös riskiryhmät voivat varata aikoja. Riskiryhmien rokotukset jatkuvat 1.1.1971 ja sen jälkeen syntyneiden ikäryhmissä, joilla on erittäin vaikealle koronavirustaudille voimakkaasti altistava tauti tai joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Riskiryhmät 1 ja 2 voivat varata rokotusaikoja vain puhelimitse.

Vaikka uusia ikäryhmiä tulee rokotusten piiriin, on rokotusaikoja edelleen rajallisesti.

Jos Hyvis.fi-palvelussa ei löydy Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin osalta vapaita aikoja, ei aikoja ole juuri sillä hetkellä tarjolla. Tällöin kannattaa kokeilla uudestaan esimerkiksi seuraavana päivänä.

Samoin ajanvarauspuhelin hälyttää vain niinä aikoina, kun aikoja on saatavilla. Kun aikoja ei ole saatavilla, menee puhelu vastaajaan. Myös tällöin kannattaa kokeilla uudestaan esimerkiksi seuraavana päivänä. Rokotuspuhelimessa ei ole takaisinsoittotoimintoa.