Puffi: Ylävesien yössä pulpahtelee pintaan tapahtumia

Ähtärissä vietetään Ylävesien yötä huomenna perjantaina. Päivän, illan ja yön aikana pulpahtelee erilaisia kulttuuria ja liikuntaa sisältäviä tapahtumia pitkin keskustaa.

Ohjelma alkaa jo kello 12, jolloin professori Eero Hiirosen suunnittelemalta Ylävedet-veistokselta, Ähtärin asutuksen muistomerkiltä, lähdetään Veden polku -reitille oppaiden johdolla.

Polun varrella nähdään Hiirosen ulkoilmaan sijoitettuja taideteoksia ja kuullaan samalla paikkakunnan kiehtovasta, vesiteitse tapahtuneesta asutushistoriasta. Noin kahden kilometrin mittainen matka kuljetaan kävellen ja siihen on hyvä varustautua säänmukaisesti.

Reitiltä voi pysähtyä myös Pirkanpohjan taidekeskukseen seuraamaan klo 13 alkavaa opastusta Veden vuodet -näyttelyyn. Opastus tiivistää hiljattain menehtyneen professori ja kuvanveistäjä Eero Hiirosen elämää sekä taidetta.

Illalla on niin ikään mahdollisuus osallistua reitille, sillä Veden polulle lähdetään myös kello 20 ja 21.

Liikkunnallisia elämyksiä läpi illan

Liikunnallisia elämyksiä on luvassa Rantapuiston vieressä sijaitsevalla parkour-kentällä, jossa on tarjolla maksutonta opastusta lajin saloihin ikäryhmittäin. Aiempaa kokemusta ei tarvita.

Tunnin mittaisista ohjaustuokioista ensimmäinen, kello 15 alkava on suunnattu senioreille, kello 16.15 alkava lapsille, ja kello 17.30 nuorille ja aikuisille.

Ähtäriä pääsee ihailemaan myös Ouluvedeltä käsin, sillä vesivaeltajat vuokraavat kajakkeja Sahanrannassa kello 16–20. Laitevuokraan sisältyy melontaliivien lainaus ja opastus.

Huhkimisen jälkeen voi virkistyä seurakuntakeskuksen Lähteellä, jossa Yhteinen keittiö -hanke paistaa muurinpohjalettuja ja tarjoilee juomia kello 17–19.

Rentoa ja hauskaa liikuntaa on luvassa myös Otsonkoulun tekonurmikentällä, jonne Ähtärin Urheilijoiden pesäpallojaosto kutsuu kaikki aikuiset kello 17–19. Hyvän mielen höntsäpesiksessä otetaan alkuun harjoitukset ja sitten peliä. Lainavälineitä löytyy, mutta omiakin voi ottaa mukaan.

Pakohuonepeliäkin pääsee pelamaan

Pirkanlinnan kulttuurikeskus on yksi Ylävesien yön tapahtumapisteistä.

Nuorisotiloihin on rakennettu pakohuonepeli, jonka sisältämän arvoituksen ratkaisemiseen on aikaa puoli tuntia. Säännöt kerrotaan ennen peliä ja paikalla on ohjaaja koko ajan.

Pakohuonepeli soveltuu isommille lapsille ja aikuisille – peliä voi pelata myös perhekunnittain. Pelaamaan pääsee kello 16–21, eikä ennakkoilmoittautumista vaadita. Maksuttoman elämyksen järjestää Kuudestaan ry:n Eco North -hanke.

Ähtärin pääkirjasto palvelee asiakkaita kello 23 saakka. Vieraaksi saapuu kirjailija Helmi Henna Heinonen, joka esiintyy Pirkansalissa kello 18.

Sun Kinossa on leffayö, jolloin esitetään peräti kaksi eri elokuvaa.

Ylävesien yössä nautitaan myös musiikista. Räsynukke-yhtyeen ilmaiskeikka on kello 19 Ähtärin keskustan torilla tai sateen sattuessa Lounasravintola Hovittaren tiloissa.

>>>>>>> Stashed changes