Puffi: Lausujien esitys on täynnä rakkautta

Vappuillan Elämälle kiitos -runoesityksessä voi aistia Pariisin kahviloiden tunnelmia, kevättä, iloa ja kaipuuta.

Alavuden kulttuurikeskuksen monitoimisalissa kuultavan ja nähtävän esityksen pääaiheena on rakkaus, josta runot kertovat hyvin monella tavalla – syttymisestä aina eroon asti. Epätoivoon ei kuitenkaan vaivuta, sillä viimeinen runo on Violetta Parran Elämälle kiitos.

Lähestyvän äitienpäivän vuoksi ohjelmassa on mukana myös äideistä, mummuista ja lapsista kertovia äitienpäivärunoja.

Alavuden Lausujat ja ähtäriläiset lausujat ovat koko alkuvuoden kehitelleet ja harjoitelleet esitystä kansalaisopistossa ja toivoneet, ettei korona estä sitä.

Harjoituksia onkin kiitettävästi pystytty pitämään. On kokeiltu myös ryhmän jakamista kahteen, jotta on voitu keskittyä enemmän esitystapaan ja ilmaisuun.

Ison koosteen läpikäynti vaatii aikaa.

– Suurimman osan runoista ovat esiintyjät valinneet itse, mutta muutaman runon, jonka olen arvellut jonkun mieleen ja suuhun sopivan, olen hänelle ehdottanut. Mukana on myös useamman alavutelaisen runoilijan tekstejä, kertoo ryhmää ohjaava Taina Hakalahti.

Musiikista vastaa haitaristi ja laulaja Martti Leppäniemi, joka on hakenut vaikutteita Portugalista asti. Hänet tunnetaan esimerkiksi Lemmen liekeistä, mutta hän soittaa yhtälailla vaikka perinteistä musiikkia.

Hakalahti kohtasi hänet aivan sattumalta kirpputorilla ja pyysi tilaisuuteen esiintymään, koska sopivaa muusikkoa ei tapahtumaan vielä ollut löytynyt. Yhteispeli ryhmän kanssa sujui heti.

Tapahtumapaikasta tehdään värikäs ja kahvilameininki korostuu siellä. Paikalla on nähtävillä ja vaikka ostettavissa Vuokko Leppäniemen kukkatauluja.

Jos koronatilanne ei estä, sama tai lähes sama ohjelma esitetään myös Seinäjoella, koska siellä ei toimivaa lausuntaryhmää ole.

Kirsti Mäkelä