Tilaajalle

Pokaali tuli ja ystävyys - Erityinen elokuva vei Mikko Soukkalan Venetsian elokuvajuhlille

Alavuden Soukanperältä kotoisin oleva elokuvatuottaja Mikko Soukkala kuului Teemu Nikin ohjaaman ja käsikirjoittaman Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan työryhmään. Se vei hänet punaiselle matolle Venetsian elokuvajuhlille, josta elokuva voitti yleisöpalkinnon.

Pääosan sokean ja pyörätuolia käyttävän miehen rakkaustarinan kertovassa elokuvassa esittää näyttelijä Petri Poikolainen, jolta MS-tauti on vienyt näön ja liikuntakyvyn.

Kuvausten aikana Soukkala ystävystyi hänen kanssaan niin, että mies pyysi häntä avustajakseen Venetsian reissullekin.

– Nuorempana työskentelin kesäisin Lehtimäen opistolla. Siellä karttuneesta henkilökohtaisen avustajan työkokemuksesta oli hyötyä työskennellessäni Petrin kanssa kuvauksissa ja Venetsiassa. Nykyään olen virallisestikin Petrin avustaja, sillä tuuraan hänen vakituisen avustajansa vapaapäiviä. Pidämme yhteyttä päivittäin, Soukkala kertoo.

Sääliä ei kaivata

Hänestä Poikolaisen positiivinen asenne sopii esimerkiksi kaikille. Rajoitteet ovat todellisia, mutta eivät ne estäneet häntä tekemästä pitkää elokuvaa.

– Sääliä vammainen ihminen ei halua. Olen täysin samaa mieltä Poikolaisen kanssa siitä, että kaikille ihmisillä pitäisi olla samat oikeudet elämään. Toivon, että elokuva avartaa terveiden ihmisten suhtautumista vammaisiin ja saa heidät arvostamaan omaa terveyttään. Se voi tuoda myös lohtua ihmiselle, jotka käyvät läpi samoja asioita kuin elokuvan Jaakko, Mikko Soukkala sanoo.

Häntä pyydettiin tuotantoon yleismieheksi jo ennen kuin elokuvalla oli rahoitusta.

Elokuvan idean kuultuaan hän ei epäröinyt suostumistaan hetkeäkään.

– Kuvauksissa oli lämmin ja tunteikas tunnelma. Petrin asenne ja ammattitaito tekivät vaikutuksen. Tajusimme olevamme tekemässä jotain erityistä. Elokuva kuvattiin erittäin pienellä työryhmällä seitsemässä päivässä, kun pitkissä elokuvissa Suomessa kuvauspäiviä on keskimäärin 30–35 .

Mahtavaa ja rankkaa

Venetsian elokuvajuhlien esiraati valitsi Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan kilpailusarjaansa. Soukkala osallistui juhlille sekä työryhmän jäsenenä että Poikolaisen avustajana.

– Reissu oli sekä mahtava, että rankka. Esteettömyys Venetsiassa ei ole aivan samalla tasolla kuin Suomessa. Se toi omat haasteensa. Tiukasti aikataulutetulla matkallakin porukan ryhmähenki oli niin hieno, että sitä on vaikea sanoin kuvata. Erityisesti mieleeni jäi viimeinen ilta. Myöhäisen lounaan jälkeen pidimme allasbileet hotellin altaalla. Petri ei ollut päässyt uimaan vuosiin ja menimme porukalla altaaseen lilluttelemaan.

Sittemmin elokuva on kilpaillut myös Busanin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Aasiasta ei palkintoja tullut, mutta Soukkala kuvaa jo kutsua sen tason festareille valtavana juttuna.

Vaikka palaute elokuvasta on ollut kiittävää, ihmiset eivät Soukkalan mukaan ole vielä oikein löytäneet kunnolla tietään elokuviin.

Vaikka elokuva tulee myöhemmin televisiosta, hänestä Sami Kiisken ja Heikki Kossin taikoma äänimaailma pääsee parhaiten oikeuksiinsa juuri elokuvateattereissa.

Yhteistyö jatkuu

Pian Titanic-elokuvan jälkeen Teemu Nikki kysyi Mikko Soukkalaa mukaan Mr 8 - tv-sarjaan, jossa hän toimi valomiehenä. Se palkittiin juuri CanneSeries - festivaaleilla pääpalkinnolla.

Tällä hetkellä Soukkala toimii kuvauspaikkajärjestäjänä Nikin tulevaan elokuvaan Räkä ja Roiskis, joka perustuu Juice Leskisen kirjoittamiin lastenkirjoihin.

Soukkala on työskennellyt sittemmin myös muissa Tampereella kuvatuissa tuotannoissa: Häräntappoaseessa, Dual–Hollywood -elokuvassa, Poikani Joel -minisarjassa sekä tv-sarjassa Kansan Vihollinen.

Mitä muuta sinulle kuuluu?

– Minulle kuuluu oikein hyvää. Asumme perheeni kanssa Tampereella. Perheeseen kuuluu vaimo sekä 6- ja 3-vuotiaat lapset. Alavudella tulee käytyä ehkä kerran kuukaudessa, joskus harvemmin. Useimmiten reissu tyssää vaarilaan Soukanperälle, josta ei sitten mielellään mihinkään muualle tule lähdettyä, kun sinne on päässyt. Täytyy kyllä sanoa, että muihin alavutelaisiin säilyneet yhteydet ovat siirtyneet enempi sosiaaliseen mediaan kuin kasvokkain tapaamiseen, mikä on harmi sinänsä. Täytyykin ehkä ruveta kyselemään koulukavereiden kuulumisia.

Aikanaan Soukkala perusti Bottomlands Productions -yhtiön toisen alavutelaislähtöisen Matti Pekkasen kanssa.

– Myin osakkuuteni pari vuotta sitten Marko Möttöselle, mutta yhteistyö jatkuu. Yhtiö tekee tuotantoja televisioon ja työn alla on muun muassa Markon ohjaama lyhytelokuva Deadpan.

Eeva-Liisa Kulju