”Parhaimmillaan työntekijä on löytynyt parissa tunnissa” – PestuuMarkkinat.fi-palvelu tarjoaa uudenlaista työnvälitystä

Suunta tulevaan -hanke Kuusiokunnissa ja Suupohjassa auttaa yrityksiä löytämään työntekijöitä koronan ja talouden noususuhdanteen aiheuttaessa työntekijäpulaa. Hankkeen näkyvin osa on paikallinen PestuuMarkkinat.fi-työnvälityspalvelu.

Yritykset, yhteisöt ja kotitaloudet voivat ilmoittaa palvelussa avoimista tehtävistä ja työnhakijat voivat rekisteröityä siihen kertoakseen, minkälaisista pesteistä ovat kiinnostuneita.

Maksuttoman palvelun käytössä avustaa meklari, hankevastaava Piia Korhonen.

Laajeni keväällä Suupohjaan

PestuuMarkkinat.fi-palvelu on toiminut Kuusiokuntien alueella ja laajeni keväällä myös Suupohjaan.

Avoimia työpaikkoja on markkinoitu Facebook-ryhmissä paikkakunnittain, seutukunnittain, maakunnallisesti ja osin myös valtakunnallisesti.

– Parhaimmillaan työntekijä on löytynyt parissa tunnissa. Palvelun avulla kannattaakin etsiä työntekijää myös äkilliseen tarpeeseen, Piia Korhonen vinkkaa.

Pestuumarkkinoiden avulla on kartoitettu mökkitalkkaripalveluita tarjoavia yrityksiä, etsitty työkokeilupaikkoja ja vaihdettu alaa.

– Yksi asukaskin tuli Alavudelle lisää, kun haave työpaikasta esi-isien mailla toteutui, Korhonen kertoo.

Hänen mukaansa myös Kuusiolinna Terveys ilmoittaa työpaikoistaan Pestuumarkkinoilla, mutta tietoa palvelun vaikuttavuudesta rekrytointiin Korhosella ei ole.

Avoinna olevan työpaikan lisääminen sivustolle on Korhosen mukaan helppoa ja nopeaa.

– Tarvitaan vain tiedot työnantajasta ja työtehtävästä. Työnantaja voi tehdä ilmoituksen itse tai jättää sen meklarin tehtäväksi. Facebookissa ilmoittamista varten tarvitaan vaikkapa itse otettu kuva.

Kuntien yhteinen hanke

Näkyvyys paikallisissa ”puskaradioissa” tuo työntekijähaulle näkyvyyttä.

– Sopiva työntekijä saattaa löytyä myös rekisteröityneistä työnhakijoista, joita on koululaisista kokeneisiin ammattilaisiin. Työnhakijoiden kannattaa seurata palvelun www-sivua osoitteessa pestuumarkkinat.fi, sillä sinne tulee myös työpaikkoja, jotka ovat auki vain meillä, Korhonen jatkaa.

Työnhakija saa tarvittaessa apua hakupapereiden tekemiseen tai työhaastatteluun valmistautumiseen.

– Voin vinkata hakijalle sopivasta työtehtävästä. Myös työharjoittelu-, työkokeilu- tai oppisopimuspaikan etsimisessä on mahdollista auttaa niin paikan hakijaa kuin tarjoajaa, Korhonen lupaa.

Alueen elinkeinotoimijat ovat suunnitelleet hankkeen yhteistyössä. Sen toiminta-alueeseen kuuluvat Alavus, Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kuortane, Soini, Teuva ja Ähtäri.

Hankkeen rahoittaa Etelä-Pohjanmaan liitto ja siinä mukana olevat kunnat.