Pandat nostivat Ähtäri Zoon kävijäennätykseen

Viime vuoden tammikuussa Kiinasta Suomeen saapunut pandapariskunta Jin Baobao ja Hua Bao, suomalaisittain Lumi ja Pyry olivat Ähtäri Zoon viime vuoden kiistaton vetonaula.

Ähtäri Zoossa vieraili viime vuoden aikana 275 000 kävijää, mikä on 100 000 kävijää enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä toteaa olevansa tyytyväinen viime vuoteen niin kävijämäärien kuin taloustietojenkin perusteella. Yhtiön liikevaihto ja tulos tulevat hänen mukaansa ylittämään tavoitteet. Tilinpäätös vahvistuu maaliskuun lopussa.

Viihtyisyyttä istutuksilla

Alkaneelta vuodelta Ähtäri Zoo hakee maltillista, 5–7 prosentin kasvua kävijämääriin.

Eläinpuistoa kehitetään jatkuvasti. Kävijöille halutaan tuottaa elämyksiä viihtyisässä ja luonnonmukaisessa puistossa, missä ihmisen ja eläimen kohtaaminen toteutuu eläimen ehdoilla.

– Puiston viihtyisyyttä lisäämme syksyn aikana tehdyn vihersuunnitelman avulla. Se toteutetaan ensi kevään aikana. Istutuksia aloitettiin jo viime syksynä. Esimerkiksi pandakierroksen varrelle tulee alppiruusuistutuksia. Alppiruusut kasvavat luonnonvaraisena pandojen asuinalueilla Lounais-Kiinan vuoristometsien rinteillä. Ähtäriin on valittu tänne parhaiten sopivia lajikkeita, Pietilä kertoo.

– Puiston kävelyreittiin tehdään myös muita käyntikokemusta parantavia muutoksia. Eläin- ja kasvitietoutta lisätään opastetauluihin ja nfc-tekniikalla toimivaan mobiiliopastukseen.

Ympäristökasvattaja

Euroopan eläintarhojen yhdistyksen EAZA:n jäsenenä Ähtäri Zoon yksi tärkeimpiä ja lakisääteisiä tehtäviä on eläinlajien ja luonnon tuntemuksen lisääminen sekä ympäristökasvatus.

Ähtäri Zoo on tehnyt työtä opetus- ja koulutussektorilla vuosikymmenten ajan.

Nyt ympäristökasvatuksen osuutta on vahvistettu entisestään. Ähtäri Zoon oma ympäristökasvattaja aloitti tehtävässään joulukuun alussa. Hän laati ympäristökasvatussuunnitelman ja huolehtii jatkossa sen ylläpidosta. Tehtävään kuuluu myös eläinopastusten sisältöjen kehittäminen ja tietouden jakaminen sekä oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö. Ympäristökasvattaja kehittää leirikoulu- ja luokkaretkipalveluja vastaamaan opettajien ja oppilaiden tarpeita.

Vierailija suojelee

Kansainvälinen eläinlajiensuojelutyö on tärkeä osa eläintarhojen toimintaa. Ähtäri Zoo on arvojensa mukaisesti eettinen, kansainvälinen toimija, joka osaltaan osallistuu uhanalaisten lajien ylläpito- ja suojeluhankkeisiin.

Ähtäri Zoo:n eläinlääkäri Heini Niinimäen mukaan eläintarhojen tekemän kansainvälisen yhteistyön avulla on pystytty ylläpitämään suuri määrä lajeja, jotka olisivat muuten jo kuolleet sukupuuttoon luonnosta.

– Meiltä kysytään usein, kuinka voisi tukea esimerkiksi pandojen suojelua. Vastaus on yksinkertainen: vieraile, niin välität. Kaikki eläinpuiston asiakkaat ovat osaltaan mukanamme tukemassa uhanalaisten lajien suojelua ja eläinten hyvinvointia, toteaa Niinimäki.

 

Pandatyttö Lumi nautti täysin siemauksin talvipäivästä, kun Ähtärin pandat pääsivät ensimmäisen kerran ulos kuukauden kestäneen karanteeninsa jälkeen 17.2.2018.