Nyt on liukasta – hiekoitus helpottaisi myös jätekuljettajien työtä

Teiden liukkaus on vaikeuttanut ja hidastanut jätekuljetuksia Etelä-Pohjanmaalla, kerrotaan Lakeuden Etapista. Jäteautolla ei ole päästy kaikkiin paikkoihin perille, sillä hiekoittamaton liukas tie saattaa suistaa ison auton ojaan. Tämä puolestaan hidastaa jäteastioiden tyhjentämistä – ja kun kyse on sadoista astioista, koko tyhjennysreitin aikataulu viivästyy.

Kuljettajan on harkittava tapauskohtaisesti paikan päällä, mihin hän pystyy tai ei pysty ajamaan. Myös ojaan suistumisia sattuu vuosittain, ja niitä on sattunut tänäkin talvena jo muutamia tapauksia liukkauden takia, niin että hinausauto on tarvittu apuun.

– Etapin jätekuljettajat ovat kokeneita ammattilaisia ja suoriutuvat hyvin haasteellisesta tyhjennysurakasta. Luonnonlakeihin hekään eivät silti voi vaikuttaa. Siksi on tärkeää, että jokainen tekee osansa jätehuoltoketjussa sen toimimiseksi, varsinkin ääriolosuhteissa, Etapin tiedotteessa muistutetaan.

Talvisaikana auraus ja lumenluonti jäteastialle johtavalle reitille kuuluvat kiinteistönhaltijan vastuisiin, jotta paikalle pääsee ajamaan. Pihojen ja pihateiden hiekoitus liukkauden torjumiseksi on niin ikään kiinteistönhaltijan vastuulla.

Jätekuljettajat toivovat myös, että valaistus ja astian sijainti kiinteistöllä olisi sellainen, niin että jäteastia löytyy pimeässä. Pakkasilla on hyvä myös varmistaa, ettei jäte ole jäätynyt kiinni astian sisälle, jotta se kipatessa tyhjenee, ja että jäteastia ei ole jäätynyt maahan kiinni.