Nyrkki suosittelee luokkaretkien siirtämistä – seitsemän uutta koronatartuntaa E-P:lla viikonvaihteessa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikonvaihteessa yhteensä seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 771.

Etelä-Pohjanmaa on ollut pandemian perustasolla 23.3.2021 lähtien. Maanantaina kokoontunut Nyrkki antoi suosituksen koulujen luokkaretkien ja opintomatkojen järjestämisestä. Ne suositellaan ensisijaisesti siirrettäväksi syksyyn tai myöhäisempään ajankohtaan.

– Mikäli luokkaretki kuitenkin järjestetään, niin silloin suositellaan, että retki järjestetään lähialueella, pääsääntöisesti ulkoilma-aktiviteettina oman luokan kesken tai omalla opiskeluryhmällä. Tartuntariskin pienentämiseksi on tärkeää noudattaa riittäviä turvavälejä ja käyttää kasvomaskia. Tartuntariski ei saa olla suurempi kuin normaalina koulupäivänä. Yön yli kestäviä retkiä ja tapahtumia ei suositella.

Nyrkki totesi aluehallintoviraston antaman päätöksen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamisesta enintään 20 henkilöön olevan voimassa huhtikuun loppuun saakka.

Muutoksia voimassa oleviin suosituksiin ei tehty, joten yksityistilaisuuksissa osallistujien määrä on enintään 10 ja uskonnollisissa tilaisuuksissa enintään 20 henkilöä.

Tilaisuuksien turvallinen järjestäminen edellyttää riittävän suuria tiloja, jotta turvavälit voidaan säilyttää. Tilaisuuksissa on tärkeää käyttää myös kasvomaskia.

Etelä-Pohjanmaalla jatketaan edelleen kiihtymisvaiheen kasvomaskin käyttösuositusta. Kasvomaskia voi käyttää myös peruskouluissa (yli 12-vuotiaat) kuntakohtaisen harkinnan mukaan. Kasvomaskien käyttö voi vähentää altistumistilanteessa karanteeniin joutuvien määrää.

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan huhtikuun loppuun asti.

– Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygienia- ja maskikäytännöt huomioiden siten, että samanaikaisesti kokoontuisi enintään 20 henkilöä. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa, Nyrkki suosittelee.

Viimeisen kahden viikon aikana on todettu Etelä-Pohjanmaalla 54 tartuntaa (ilmaantuvuus 28/100 000 asukasta).

Viime viikolla todettiin yhteensä 22 tartuntaa, joista puolet oli jo karanteenissa olevilla.

Perhetartuntojen osuus oli 45 prosenttia, ulkomailta saatujen tartuntojen osuus oli 27 prosenttia ja yksityistilaisuuksista saatujen tartuntojen osuus oli 18 prosenttia.

Tuntemattomaksi ei jäänyt yhtäkään tartuntaa.

Osastohoidossa on muutamia koronapotilaita. Koronakuolemia on alueella kaikkiaan 22.

Koronavirusnäytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 95 984. Eilen tutkittiin 233 näytettä.

Viime viikolla tehtiin yhteensä 2420 koronatestiä, joista positiivisten osuus oli 0,8 prosenttia.