Tilaajalle

Mustikkavuoren kuntoportaiden ja maisematornin toteutus on tänään kaupunginhallituksen käsittelyssä

Mustikkavuoren entisen laskettelurinteen viereen on tarkoitus rakentaa kuntoportaat. Hankkeen toteuttamiseksi perustetun Mustikkavuoren portaat ry:n tarkoituksena on myös tehdä Mustikkavuoren laelle maisematorni ja kunnostaa sinne johtava tie.

Toukokuussa perustetun yhdistyksen sihteerinä toimivan Janne Muhosen mukaan hankehakemus ely-keskukselle on jo valmiina ja se on tarkoitus laittaa liikkeelle heti, kun Ähtärin kaupunginhallitus on päättänyt, tukeeko se hanketta. Maanantaina kaupunginhallituksen esityslistalla on kaupungin osallistuminen Kuntoportaat ja maisematorni -hankkeeseen, tilapäislainan myöntäminen hankeaikaiseen rahoitukseen sekä noin 1,5 hehtaarin määräalan vuokraamisesta yhdistykselle.

Hankkeen toteutuminen vaatii kaupungin myönteistä suhtautumista. Yhdistyksen ei ole mahdollista saada hankkeelleen elyn rahoitusta, jos kaupunki ei ole mukana 20 prosentin kuntarahaosuudella ja vuokraa yhdistyksen tarvitsemaa maa-aluetta,

 

125 metriä pitkät ja kaksi metriä leveät kuntoportaat on tarkoitus rakentaan Mustikkavuoren laskettelurinteen pohjoislaitaan eli Mustikkavuoren lavan suunnasta katsottaessa vasemmalle.

‑ Hissikuilussa olisi ollut tietysti hyvä ja tasainen paikka rakentaa portaat, mutta tällä ratkaisulla on huomioitu se, jos joku haluaa jossain vaiheessa aloittaa taas laskettelurinteen toiminnan, Muhonen kertoo.

Mustikkavuoren laelle rakennettavasta maisematornista on suunniteltu kymmenen metriä korkeaa, jotta se nousisi puiden latvojen yläpuolelle ja tarjoaisi mahdollisimman hyvät maisemat. Torniin tulee myös alatasanne, jossa on huomioitu esteetön liikkuminen.

Suomenselän Lintutieteellinen yhdistys on suunnitellut omaa torniaan Mustikkavuoren huipulle ja niitä suunnitelmia silmällä pitäen yhdistyksellä on kaupungin kanssa myös vuokrasopimus. Lintutieteellisen yhdistyksen aktiiveja on kuitenkin mukana Mustikkavuoren portaat ry:ssä ja lintutieteellinen yhdistys onkin päättänyt yhdistää voimansa uuden yhdistyksen kanssa ja luopua kaupungin kanssa solmimastaan vuokrasopimuksesta.

Jotta Mustikkavuoren laki on nykyistä paremmin saavutettavissa, hankkeeseen liittyy Mustikkavuoren päälle menevän tien kunnostaminen.

 

Koko hankkeen kustannusarvio on 134 630 euroa. Siitä kaupungin arvonlisäverollinen kuntaosuus olisi hieman vajaa 27 000 euroa. Yhdistyksen oma rahoitusosuus on 25 prosenttia kustannuksista ja siitä osa on mahdollista kattaa talkootyöllä.

Janne Muhosen mukaan talkootyötä ei hankkeessa tule kovin paljoa, sillä sekä portaat että torni on tarkoitus rakennuttaa alan ammattilaisilla. Omaa rahaa yhdistys kerääkin sekä jäsenmaksuilla että porras- ja mainosmyynnillä.

– Jäsenhankinta alkaa samantien, Muhonen kertoo. Alkuun on toiveissa saada myös perinteistä jäsenmaksua suurempia kannatusjäsenmaksuja. Yksityisillä jäsenillä on myös mahdollisuus ostaa kymmenen vuoden jäsenmaksulla itselleen oma porras. Yrityksille tullaan kauppaamaan ennen kaikkea portaiden tasanteilla sekä maisematornissa olevia mainostiloja.

Hankkeen toteuttamiseksi yhdistys hakee Ähtärin kaupungilta tilapäislainaa. Noin 100 000 euron lainalla varmistettaisiin se, että yhdistyksellä on mahdollisuus maksaa hankkeesta aiheutuvat kulut ennen kuin ely-keskuksen kautta tuleva rahoitus saadaan maksatukseen. Kun elyn rahat tulevat, laina kaupungilta haettu maksetaan pois.

Jos yhdistys saa Kuntoportaat ja maisematorni -hankkeen rahoituksen kuntoon, hanke on tarkoitus toteuttaa ensi vuoden aikana. Urakoitsijoiden kilpailutus toteutetaan talven aikana, jos ely näyttää hankkeelle vihreää valoa. Maastossa rakennustyöt alkaisivat keväällä.

Lisäys maanantaina 28.10. klo 21.20: Ähtärin kaupunginhallitus hyväksyi maanantai-iltana pitämässään kokouksessa kaupungin osallistumisen hankkeeseen, Mustikkavuoren portaat ry:lle annettavan väliaikaislainan sekä maanvuokrasopimuksen.