Uutiset

”Mestarinimityksillä on suuri arvo kansanmusiikki- ja kansantanssipiireissä” – kuortanelainen Anneli Aho on nyt mestaripelimanni

Kuortanelainen viulisti Anneli Aho on nimitetty mestaripelimanniksi. KUVA: KIMMO KÄNSÄLÄ
  • Viiskunta

Kuortane, Kaustinen

Kuortanelainen viulisti Anneli Aho on nimitetty mestaripelimanniksi.

Nimitys julkistettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien avajaisjuhlassa maanantai-iltana.

Anneli Ahon lisäksi mestaripelimanniksi nimitettiin kesälahtelainen Pentti Ojajärvi, kangasalalainen Leenamaija Raukola sekä helsinkiläinen Hannu Seppänen.

Ojajärven soittimet ovat mandoliini ja kitara, Raukolan viulu ja Seppäsen kaksirivinen haitari.

Uudet mestaripelimannit esiintyvät VirtuaaliKaustisen Mestarisoitto-konserteissa, jotka tulevat suorina lähetyksinä Pelimannitalosta Kaustiselta tiistaista alkaen kello 15.

Mestaripelimanni ja -kansantanssija ovat Kaustinen Folk Music Festivalin arvonimiä.

Ne voidaan myöntää henkilöille, joka perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla merkittävillä ansioillaan ovat edistäneet kansanmusiikkia tai kansantanssia ja niiden harrastamista.

– Ajatuksena on tuoda yleiseen tietoisuuteen ja tähän päivään aiempien vuosien ja vuosikymmenien mestareiden ohjelmistoa ja soittotyylejä. On mielestäni erittäin tärkeää, että kokeneempien osaajien soittoa ja ajatuksia nostetaan esille ja niistä opitaan ja otetaan mallia, Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki sanoo.

Mestarinimityksillä on suuri arvo kansanmusiikki- ja kansantanssikentällä. Mestareita on valittu yhteensä 148, ensimmäiset vuonna 1970.

Tänä vuonna festivaalin ohjelmaan palaa perinteinen suuri yhteissoitto, joka alkaa esittää mestareiden kappaleita alusta alkaen vuosikerta toisensa jälkeen.

Ensimmäisellä kerralla vuonna 1970 nimityksen sai neljä viulunsoittajaa: Konsta Jylhä Kaustiselta, Kustaa Järvinen Eurasta, Otto Hotakainen Halsualta ja Tuure Niskanen Pielavedeltä. Heidän kappaleitaan soitetaan VirtuaaliKaustisen suuressa yhteissoitossa ensi lauantaina kello 14.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli