Mesikämmen Ralli ajetaan ensi lauantaina ilman yleisöä – ilmoittautuneita on lähes 200, joukossa myös rallitähti Jari-Matti Latvala

Ei ole helppoa järjestää yleisötilaisuutta ilman yleisöä, huokaisee Mesikämmen Rallin kilpailunjohtaja Asko Sairanen.

Monenlaista mutkaa ja kiemuraa on matkan varrella ollut, kun Alavuden ja Ähtärin Urheiluautoilijoiden aktiivit ovat valmistelleet Ähtärissä ja lähiympäristössä ajettavan Historic Rally Trophy -osakilpailua.

Kyseessä on vanhemmalla kilpa-autokalustolla ajettava rallisarja, johon kuuluu useampia osakilpailuja ympäri Suomen.

Toki kansallisissa, ns. lisäluokissa, nähdään myös nykyaikaisempia kisapelejä.

Mesikämmen Ralli on myös BMW Rallisarjan osakilpailu. Lisäksi tasanopeusautot ajavat oman kisansa ennen ralliautoja.

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen suurin osa talven kilpailutapahtumista on jouduttu perumaan, mutta Pohjanmaalla päätettiin toisin, kun tänä vuonna säiden haltijakin soi olosuhteet kunnon talvirallille.

Monille kuljettajille tämä on kauden avaus ja pitkän ajotauon aikana kisapelit on viritetty viimeisen päälle kisakuntoon, joten into päästä ajamaan on kova.

Ilmoittautumisia määräaikaan mennessä tulikin 180, mikä on paljon yli järjestäjän ennakko-odotusten.

Kuljettajista suurin mielenkiinto kohdistuu järjestävän seuran lisenssillä ajavaan, hiljattain rallin MM-sarjassa ajaneeseen ja Toyota Gazoo Racingin tallipäällikkönä aloittaneeseen Jari-Matti Latvalaan ja kartturiinsa Juho Hänniseen, jotka tuovat lähtöviivalle Toyotan, kuinkas muutenkaan. Kyseinen Celica on nähty Ähtärissä aiemminkin, silloin tosin tekniikka antoi periksi, mutta tällä kertaa aikomus on päästä maaliin asti.

Muitakin tuttuja, mutta myös uudempia nimiä lähtöluettelosta löytyy: muun muassa AlavuUA:n Jari Latvala–Jarmo Mursula, Kimmo Korpela–Janne Siirilä, Mikko Raiski–Arttu Asunmaa, Riku Raiski–Jeremias Leppänen, Marko Ristolainen–Kai Ristolainen, Elina Valtaala–Jukka Petäjäniemi (KuortUA), ja Markus Leppänen–Arttu Leppänen.

Kuortaneen UA:sta mukana ovat Mika Hautaniemi–Juuso Hautaniemi, Tommi Ilvola–Onni Pitkänen, Arto Ala-Kokkila–Pekka Penttilä (AlavUA) ja Janne Prusti–Risto Kivistö (HyUA).

Ähtäriläsväriä lähtölistalle tuovat kilpailijaparit Tuomo Setälä–Aleksi Hirvilampi ja Tuomo Mäkelä–Jari Mäkelä.

Koronan takia kisa ajetaan ilman yleisöä ja muutenkin henkilökontaktit on pyritty minimoimaan sähköisen ilmoittautumisen ja ennakkoon sähköisesti tapahtuvien paperitarkastusten kautta.

Myös aikatarkastusasemien käytäntöä on muutettu niin, ettei auton ovia auota ja aikakorttimerkinnät tekee kartturi, mikä aiemmin on ollut ehdottoman kiellettyä.

Kaikki muutkin kilpailuun liittyvät toiminnot on suunniteltu vallitseva tilanne huomioiden ja hyväksytetty viranomaisilla.

Kilpailun järjestäjä toivoo, että katsojat kunnioittavat viranomaispäätöstä ja pysyvät poissa reitin varrelta.

Rallin tuloksia voi seurata turvallisesti kotisohvalta esimerkiksi tulospalvelu Ajaksi Oy:n kotisivujen kautta.

Johanna Kivimäki