Tilaajalle

Marianne Raja-aho: Pienten palvelukotien elintila on kutistunut

Hoikanrannan palvelukoti sulki ovensa syys-lokakuun vaihteessa Töysässä. Marianne Raja-aho pyöritti pientä, yksityistä palvelukotia 31 vuotta.

Vanhukset siirtyivät uuteen palvelutaloon Hoikanrannasta jo tammikuussa. Syyskuun lopussa sieltä lähtivät myös mielenterveyskuntoutujat.

Pienen palvelukodin yrittäjänä uranuurtajana toiminut Marianne Raja-aho jäi eläkkeelle. Omaa olotilaansa hän kuvaa helpottuneeksi, kun 24/7 -yrittäminen päättyi, mutta myös haikeaksi.

– Vanhan ajan kodinhoitajapalvelua tarjoava kotipalvelu jatkaa siellä vielä yhden työntekijän voimin, hän kertoo.

Hänen mukaansa Hoikanrannan lopettaminen juontuu uuden vanhusten palvelutalon valmistumiseen Alavudelle.

– Toisaalta kukaan muu ei olisi jälkeeni voinut niissä kaupungin vuokratiloissa toimintaa jatkaa. Minulla oli siihen lupa, mutta AVI ei olisi antanut sitä jatkajalle, koska huoneet olivat nykymääräysten mukaan liian pieniä eikä kaikissa huoneissa ollut omia vessoja.

Vaikka tilat eivät olleet loistokkaat, Hoikanrannan vahvuutena oli pieni yhteisö, jossa asukkaiden toiveisiin ja tarpeisiin kyettiin vastaamaan kokonaisvaltaisesti. Raja-aho huomauttaa, etteivät määräysten mukaiset tilat sinänsä ole tae mistään.

– Pieni yhteisö mahdollisti kodinomaisuuden. Kaikki olivat tuttuja keskenään. Pysyvä, työhönsä sitoutunut henkilökunta oli onni minulle alan yrittäjänä. Jaoimme käsityksemme kokonaisvaltaisesta ja asiakaslähtöisestä hoidosta. Ovet olivat aina avoinna ja omaisia kuunneltiin, Raja-aho kertoo.

Raha ratkaisee sen, että isot toimijat ovat vallanneet alan. Taloudelliset paineet ovat niin kovat, että pienten yksiköiden elintila on Raja-ahon kokemuksen mukaan kutistunut, vaikka niiden hyvät puolet tiedostettaisiinkin.

– Kodinomaista asumista ei isoihin laitoksiin saada, vaikka olisi kuinka hyvää tahtoa, hän huomauttaa.

Marianne Raja-aho perusti Hoikanrannan Palvelukodin vuonna -88. Toiminta alkoi Alavuden vanhan vanhainkodin tiloissa. Sieltä se muutti Tuurin kautta Töysään. Vuodesta 2006 alkaen se toimi entisessä hammaslääkärin talossa Töysässä. Vanhusten huoneet olivat alakerrassa ja mielenterveyskuntoutujien yläkerrassa. Henkilökunnan määrä vaihteli 7-9.

– Mielenterveyskuntoutujat tulivat ensin. Aiemmassa työssäni mielenterveystoimistossa mietin usein, miten vastaanotolla käyneiden asiakkaiden arki sujui. Sitä halusin lähteä parantamaan. Hoikanrannassa kävi mielenterveyskuntoutujia myös päivätoiminnassa ja syömässä. Vanhukset tulivat mukaan myöhemmin, kun tarvetta heidän asumispalveluilleen oli.

Paperihommia on edelleen sen verran, ettei Raja-aho ole vielä ehtinyt teatteriin ja konsertteihin, joista kyllä on suunnitellut eläkepäivinään nauttivansa.

– Hoitelen lastenlapsia, 93-vuotiasta äitiäni, joka asuu yksinään Seinäjoella ja välillä hevosia tallilla. Lukemiseen ja käsitöihinkin alkaa ehkä aikaa vähitellen löytyä, hän sanoo.