Tilaajalle

Maistuvaa ruokaa alusta alkaen itse tehden - Yläkoululaiset pääsivät kokkaamaan MTK Kuortaneen tarjoamista aineksista

Yllättävän hyvää, tuumasi Piitu Kiviniemi, kun maistoi omatekoista possu-kasviswokkiaan Kuortaneen yläkoululla tiistaina.

Marraskuussa koulun kotitaloustunneilla kokataan MTK Kuortaneen tarjoamista kotimaisista raaka-aineista.

–Olen toki wokkia tehnyt kotonakin, mutta en ihan näin alusta asti. Ei tämä ole yhtään vaikeaa näinkään, hän totesi aiemmin lieden ääressä yhdessä luokkakavereidensa kanssa ateriaa tehdessään.

Possusuikaleiden kanssa Piitun paistinpannulla hautui sipulia, porkkana- ja omenasuikaleita sekä ruusukaalia mausteineen.

– Aina ei tule mietittyä, mistä ruoka tulee, mutta kyllä se välillä muistuu mieleen. Maatila on sinänsä mulle tuttu paikka, kun niitä on lähipiirissä, Piitu sanoi.

Vaikka hän kertoi tuntevansa nuoria, jotka eivät syö lihaa, itse hän ei aio lihasta luopua.

–Siitä saa proteiinia ja rasvaa. On hyvä syödä monipuolisesti.

Piitun vieressä Senni Ylimäki valmisti kastiketta, joka lopuksi sekoitettiin wokin sekaan.

Heidän ryhmänsä jälkiruoan teosta vastasi Josefiina Koukkari, joka valmisti jogurttivaahtoa, kauramurua ja karkkiporkkanoita.

Piitun, Sennin ja Josefiinan luokan kotitaloustuntia ohjasi koulunkäynninohjaaja Mari Kuha. Hän oli sijaistamassa kotitalousopettaja Mia Nännimäistä.

Kokkaa kotimaista!

MTK Kuortane osallistuu omalta osaltaan MTK:n Kokkaa kotimaista -kampanjaan kustantamalla ja tarjoamalla yläkoululaisille kotimaista lihaa, vihanneksia ja marjoja, joista he saavat kotitaloustunneilla ruokaa tehdä.

–Kuortaneella tämä toteutetaan nyt toista kertaa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Kiviniemi.

Samoin tekevät monet muut tuottajayhdistykset eri puolilla maata.

Viime syksynä kampanja tavoitti reilut 7500 oppilasta ja 155 yläkoulua. Kampanja on osa MTK:n toteuttamaa ruokakasvatusta ja kouluyhteistyötä.

–Sen lisäksi, että tutustutetaan oppilaita suomalaisen ruokaan ja ruuantuottajiin, tavoitteena on myös herätellä nuoria kokeilemaan ruoan valmistamista raaka-aineista alusta alkaen, sillä se on vähentynyt, jatkaa Kiviniemi.

– Tärkeää on myös kokemus yhdessä valmistetusta ja nautitusta ateriasta. Ruokapäydässä voidaan myös jutella siitä, mitä ruuan alkuperä merkitsee ja miksi on tärkeää syödä yhdessä.

MTK:ssa on pantu merkille, että ruokavalinnat ja ruuan alkuperä ovat nuorten kiinnostuksen kohteena, ja niistä keskustellaan paljon sosiaalisen median kanavissa.

Keskustelun keskiössä ovat terveellinen ruokavalio, ruuan vastuullisuus ja ympäristökysymykset.

Valinnoista puhutaan

Sivistysjohtaja- rehtori Sanna Koiviston mukaan ruoka ja sen alkuperä on koulussa aika paljonkin esillä.

–Kotimaisen ruuan merkityksestä ja yleensä fiksusta kuluttamisesta puhutaan paljon, ja siitä, miten valinnoillaan voi vaikuttaa asioihin. Terveystiedossa puhutaan monipuolisesta ruoasta ja historiassa maatalouden merkityksestä suomalaiselle yhteiskunnalle. Siitäkin muistutetaan, että ruoka ei tule kaupasta, vaan sen alkuperä on tiloilla ja pelloilla, kertoo Koivisto.

–Kyllä oppilaat viime vuonnakin noteerasivat, kun saivat kampanjan aikana näin laadukkaita raaka-aineita kokattavakseen.

Se ei rehtorin mukaan ole ihan jokapäiväistä.

Eeva-Liisa Kulju