Luontokuvaaja Tea Karvinen kiersi ja kuvasi kaikki Suomen kansallispuistot – esitelmöi aiheesta Alavudella ensi viikolla

Suomessa on meneillään kova luontoinnostus ja kansallispuistobuumi, tietää Rovaniemellä asuva ammattivalokuvaaja Tea Karvinen, joka on kirjoittanut aiheesta kirjan Kansallispuistot – maamme luonnon helmet.

– Kirja ilmestyi elokuussa 2017. Se ja koko tämä projekti on elämäntyöni, jonka aloitin vuonna 2010. Kiersin kaikissa eli 40 kansallispuistossa useampaan kertaan viettäen niissä yhteensä yli 700 päivää. Kierrän puistoja edelleen ja kuvaan niitä nykyisin paljon ilmasta käsin dronella, jolloin eteen avautuu aivan uusi maailma, Karvinen kertoo.

Karvinen haastatteli kirjaansa varten yli 200 asiantuntijaa, joista osan hän vei mukanaan maastoon.

– Äänitin kaiken ja kirjaani valitsin parhaat palat. Halusin siihen myös sellaista tietoa, mitä ei ole missään muualla. Tärkein tehtäväni on innostaa ihmisiä lähtemään omille retkilleen luontoon. Valtavan palautteen mukaan olen onnistunut siinä oikein hyvin.

Helsingissä syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Karvinen kertoo kokeneensa luontoherätyksen 15-vuotiaana rippileirillä, joka suuntautui Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Sen jälkeen hän osallistui säännöllisesti vaelluksille, kunnes 24-vuotiaana hakeutui vuoden mittaiselle eräopaskurssille. Tie vei myöhemmin muun muassa matkailualan kouluun Sveitsiin, Alaskan yliopistoon, Hawaijille ja Equadoriin.

– Olin välillä kokonaan pois Suomesta viisi vuotta.

Karvinen saapuu Alavudelle ensi keskiviikkona esittelemään kirjaansa. Kaupungintalolla pidettävä Kansallispuistoilta on kaikille avoin ja se on Lakeudenportin kansalaisopiston järjestämä.

Karvisen esitys kansallispuistoista kestää noin 1,5, tuntia, jonka aikana hän kertoo kuvin ja sanoin kaikista Suomen kansallispuistoista.

– Lopuksi näytän 12 minuutin multimediaesityksen, joska sisältää videota, still-kuvia, musiikkia ja luonnon ääniä. Sen jälkeen on vielä aikaa keskustelulle ja ajatusten vaihdolle, Karvinen lupaa.

Kansallispuistoilta järjestetään Alavuden kaupungintalon valtuustosalissa keskiviikkona 22.1. kello 18 alkaen.