Leväkukintoja havaittu

Kesäkuun lämmin sää on lisännyt sinilevähavaintoja. Juhannusviikolla Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista hieman sinilevää on havaittu Luodon Luodonjärvellä, Alavuden Kuorasjärvellä ja Mustasaaren Karperönjärvellä.

Ely-keskuksen tiedotteessa kerrotaan myös kansalaisten tekemien sinilevähavaintojen lisääntyneen viime viikonlopun ja alkuviikon aikana. Vakiohavaintopaikkojen lisäksi levähavainto on tullut Jalasjärven Iso-Madesjärveltä. Myös Ähtärinjärvellä ja Alavuden Seinäjärvellä havaittiin viikonloppuna leväkukintaa.

– Sinilevien massaesiintymät ovat usein paikallisia. Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havaintopisteellä, ja esimerkiksi järven eri puolilla tilanne saattaa vaihdella. Sääolosuhteet saattavat muuttaa levätilannetta nopeastikin. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen kehittymisen veden pinnalle, ja tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille, todetaan tiedotteessa.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.