Tilaajalle

Lausujien esitys kuljettaa kuulijat erilaisiin jouluihin – ohjelman ainoa esitys on Alavuden kirkossa sunnuntaina

Joulu lähestyy. Joulun tunnelmat palaavat mieleen Alavuden Lausujien ja Lakeudenportin kansalaisopiston lausuntaryhmän Tule Joulu -esityksessä.

Runot vievät hyvin erilaisiin jouluihin. Monet niistä ovat jo harjoituksissa saaneet kuulijat liikuttumaan. Useassa muistellaan lapsuuden tunnelmallista joulua, mutta kerrotaan myös köyhästä tai viimeisestä yhteisestä joulusta.

Lausujat aloittivat syksyllä hyvien runojen metsästyksen ja runoja löytyi yllin kyllin. Ulkoa opettelun jälkeen oli vuorossa esityksen hiominen Taina Hakalahden ohjauksessa.

–Koko syksy on harjoiteltu, itketty ja naurettu, sillä mukana on ollut luomisen tuskaa, naurahtaa Hakalahti.

Hänen mukaansa on ollut ihana harjoitella, kun kaikki ovat jaksaneet olla uskollisesti harjoituksissa mukana.

Tekijöitä ilahduttaisi, jos kuulijoita tulisi paljon nauttimaan monenlaisista tunteista.

Mukana on monien tunnettujen perinteisten kirjailijoiden, kuten Imme Helen, Katri Valan, Lassi Nummen, Mika Waltarin ja Eeva-Liisa Mannerin tekstejä.

Ohjelmassa on tänä vuonna myös edesmenneen Ilpo Tiihosen Biblio ja paljon myös huumoria, kuten Aino Suholan ja Elmer Diktoniuksen runot.

Musiikki vahvistaa runojen tunnelmia. Ohjelmassa on kaikille tuttuja joululauluja, kuten Gruberin Jouluyö, juhlayö. Syysrunojen osuutta edeltää Erna Tauron Syyslaulu ja itsenäisyyspäivärunoja Sibeliuksen Finlandia-hymni. Koko esityksen päättää Maa on niin kaunis.

Musiikista vastaa Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston alavutelaissyntyinen musiikinopettaja Marja-Leena Tuomola ja hänen oppilaansa Linnea Uusitalo, Lotta Lamminmäki ja Petrus Setälä. Oppilaat soittavat huilua ja Tuomola lisäksi myös pianoa.

Ohjelman ainoa esitys on Alavuden kirkossa ensi sunnuntaina kello 15.

Kirsti Mäkelä