Tilaajalle

Lasisia igluja ja näköalahissien erikoislaseja valmistava Finnglass Oy palkittiin Alavuden yrittäjäpalkinnolla

Räätälöityjä lasitusratkaisuja arkkitehtuuriin ja vaativiin tarpeisiin valmistava Finnglass Oy palkittiin hetki sitten yrittäjäjuhlassa Alavuden kaupungin yrittäjäpalkinnolla Ouran Äijällä.

Finnglass perustettiin Alavudella vuonna 1973. Sen jälkeen yritys on käynyt läpi useita fuusioita, hankintoja ja viimeisimpänä johdon yritysoston matkallaan siksi, mitä se tänä päivänä on.

– Itse olen ollut yrityksen toiminnassa mukana noin kymmenen vuotta, kertoo omistaja ja tehtaanjohtaja Markku Manninen, joka on itsekin Alavudelta kotoisin.

Alavuden Asemalla Lasipellon alueella sijaitsevassa tehtaassa työskentelee tätä nykyä noin 40 työntekijää, joista toimihenkilöitä on kahdeksan ja loput ovat tuotannon puolella.

– Liikevaihtomme on edellisinä vuosina ollut noin 5–7 miljoonaa euroa. Korona matkustusrajoituksineen vaikutti Lapin matkailuun ja sitä kautta myös meidän tilauksiimme laskien liikevaihtoa varsinkin alkuvuodesta 2020, Manninen taustoittaa.

– Tänä vuonna ilmassa on kuitenkin ollut jo piristymisen merkkejä.

Laseissa yhä enemmän teknologiaa

Vuosina 1998–2016 ranskalaisomistuksessa ollut Finnglass tunnetaan ehkä parhaiten Pohjois-Suomen matkailukeskuksiin rakennetuista lasi-igluista, joissa on sähkölämmitteiset lasit.

Asiakkaina yrityksellä on joukko maailman suurimpia julkisivurakentajia, joilla puolestaan on kohteita ympäriinsä.

– Yksi viime aikojen mieleenpainuvista kohteista on New Yorkin Manhattaniin noussut pilvenpiirtäjä, johon rakennettiin rakennuksen ulkopuolella sijaitsevat lasiset näköalahissit. Niiden lasit on meillä valmistettu.

Finnglassin sähkölämmitteisiä laseja on käytetty myös Karibian risteilyaluksen näköalagondolissa, jossa kondenssin muodostuminen lasin sisäpintaan on ehkäisty sähkölämmitteisten lasien avulla.

Yli 20 vuotta sitten valmistui Gostiny Dvor eli 13 000 neliömetrin sisätori Moskovassa, joka on kokonaan katettu sähkölämmitetyllä lasilla.

Se on yhä käytössä ja toimii moitteettomasti, mikä on Mannisen mukaan hyvä esimerkki siitä, miten pitkäikäisiä tehtaan valmistamat tuotteet ovat.

Yksi uusimmista teknisistä ratkaisuista lasirintamalla on hänen mukaansa signaalilasit, jotka päästävät erilaiset signaalit lasin läpi vaikuttamatta lämmöneristävyyteen.

– Nykyään ongelmana on, että puhelinsignaalit eivät pääse sisälle rakennuksiin. Ilmiötä kutsutaan Faradayn häkiksi. Signaalilaseilla voidaan varmistaa, että puhelut välittyvät ja datayhteys toimii. Vastaavaa tekniikkaa käytimme jo vuonna 2014 Berliinin lennonjohtotornin laseissa.

Uusia tuotteita ovat myös sähkökromaattiset lasit, joissa lasin läpi sisään päästettävän lämpösäteilyn määrää pystytään säätämään tarpeen mukaan, esimerkiksi talvella otetaan mahdollisimman paljon auringosta lämpöä sisään ja kesällä lämpösäteilyä blokataan ulos viilennystarpeen pienentämiseksi.

Tuotannossa jopa 40 työvaihetta

Finnglassin Alavuden tehtaalla suurin osa työntekijöistä on paikallisia tai lähikunnissa asuvia ihmisiä. Monella heistä on takanaan todella pitkiä, jopa 40 vuotta kestäneitä työuria.

– Muutamia uusia henkilöitä olemme palkanneet tehtaalle tänäkin vuonna. Lasialalle aikova ei tarvitse erityistä koulutusta, mutta oikean henkilön löytäminen voi silti olla toisinaan haastavaa.

Tällä hetkellä tehdas pyörii pääosin yhdessä vuorossa, mutta joissain työvaiheissa töitä tehdään kahta vuoroa kuormitustilanteen mukaan.

– Lasituotteiden valmistuksessa saattaa olla kaikkiaan 40 erilaista työvaihetta, joten homman on edettävä tasaisesti ja jokaiselle työvaiheelle on oltava tekijänsä, Manninen päättää.

 

Karoliina Syrjä