Tilaajalle

Vanhat kuvat Länsirannan taloista koottiin kirjaksi Kuortaneella - Korona-aika vaikeutti kerääjän työtä

Länsirannan talot - kuvakirja on ilmestynyt Länsirantaaset ry:n kustantamana Kuortaneella. Yli 100-sivuiseen, kovakantiseen teokseen on kerätty vanhoja valokuvia kylän taloista sekä niiden vanhoista isännistä ja emännistä. Mukana on joitakin perhekuviakin.

Kylä muodostuu seitsemästä pihasta, jotka ovat Honkola, Seppälä, Rasula, Viitala, Nisula, Puodinketo ja Porkkunen. Talotkin esitellään pihakunnittain.

Kaikkiaan parisataa kuvaa teokseen on kerännyt lähes 40 vuotta kylässä asunut Aila Honkola.

–Kirjaan keräsin talojen vanhoja kuvia. Suuri osa taloista on edelleen pystyssä ja monet kunnostettu asuttavaankin kuntoon, mutta osasta on muistona enää vain vanha kuva. Onpahan tulevillekin polville talletettuna pala kylän historiaa, hän toteaa.

Talojen rakennusvuodet hän kertoo löytäneensä Matti Yli-Nisulan tutkimuksista ja Pihasta pihaan -kirjasta, henkilöiden syntymä- ja kuolinvuodet on otettu kuortanelaisten sukututkijoiden julkaisuista.

Korona toi omat haasteensa kuvien kerääjälle.

–Olen kerännyt niitä talo talolta. Korona-aikaan niihin ei kuitenkaan varsinkaan viime vuonna voinut niin vain poiketa. Kyselin kuvia puhelimella ja kiersin sähköpyörälläni viemässä lappuja postilaatikoihin.

Usein ensireaktio oli, ettei vanhoja kuvia taida talosta löytyä. Kun niitä alkoi löytyä, heräsi kysymys, ketä kuvissa on. Honkolalle tunnistuksissa oli hyötyä tehdyistä sukututkimuksista ja siitä, että on itse pitkään kylässä asunut.

–Kuvia kerätessäni kuulin myös paljon tarinoita, jotka olivat minulle uusia. Täällä on kyllä sattunut ja tapahtunut. Siinä olisi aihetta omaksi kirjakseen, hän tuumaa.

Teoksen aineiston hän sai kokoon elokuun puolivälin paikkeilla ja kirja tuli painosta marraskuun alussa.

Kirjan on taittanut Japlan Oy:n Maarit Korpela ja se on painettu Rihto Oy:ssä.

Tuoreeltaan kirjaa tullaan myymään joulukuhinoilla.

Eeva-Liisa Kulju