Lämmin sää lisännyt sinileväkukintoja – Alavudella Rantatöysänjärvellä todettiin maanantaina runsaasti sinilevää

Pitkään jatkunut lämmin ja tyyni sää on ollut otollista aikaa sinileville.

Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla sijaitsevista virallisista levähavaintopaikoista hieman sinilevää on havaittu tiistain ja keskiviikon aikana Ähtärinjärvellä neljässä kohteessa: Kylmälahden levähdysalueen kohdalla, Ähtärinrannan koulun kohdalla, Suninsalmessa sekä Ähtärinsalmessa.

Viimeisen viikon aikana kansalaisten tekemiä levähavaintoja on ilmoitettu runsaasti eri puolilta pohjalaismaakuntia. Maanantaina Alavudella Rantatöysänjärvellä havaittiin runsaasti sinilevää.

Lisäksi keskiviikkona kansalaiset ilmoittivat havainneensa sinilevää muun muassa Soinin Limajärvellä.

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja sitä kosketettaessa se hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan.

Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä.

Sinilevien massaesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle, ja sinileväkukinta voi kehittyä ihanteellisissa olosuhteissa hyvinkin nopeasti. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havaintopisteellä, ja järven eri osissa tilanne saattaa olla erilainen.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia.

Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. Myös veden käyttöä sauna- ja talousvetenä on syytä välttää.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät osoitteesta www.jarviwiki.fi, jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan.

Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa tekstiviestitse leväseurantapuhelimen, numeroon 0295 027 990.

>>>>>>> Stashed changes