Tilaajalle

Kuussoten jäsenkuntien palautettava verottajalle kaikkiaan noin 3,8 miljoonaa euroa – ”Virheen havaitsemisesta lähtien arvonlisävero on haettu verottajan ohjeen mukaisesti”

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän (Kuussote) on palautettava verottajalle kaikkiaan reilu 3,8 miljoonaa euroa.

Tämä perustuu arvonlisäveron laskennallisen palautuksen käytännöissä tapahtuneeseen virheeseen, joka on havaittu Kuussoten omassa sisäisessä tarkastuksessa.

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän hallitus käsitteli keskiviikkoisessa kokouksessaan kuntayhtymän tilinpäätöstä vuodelta 2020. Osana tilinpäätöskokonaisuutta oli myös arvonlisäveroasia.

– Hallitukselle annettiin selonteko tapahtuneesta arvonlisäveron liiallisesta hakemista ja sen oikaisemista. Hallitus kysyi muutamia täsmentäviä kysymyksiä, mutta piti saatuja selvityksiä asiassa riittävinä ja allekirjoitti tilinpäätöksen, joka menee seuraavaksi yhtiökokouksen käsittelyyn, selvittää kuntayhtymän johtaja Juha Tiainen.

– Arvonlisäveroasiasta ei tehty kannanottoja tai ponsia, eikä asiasta aiheutunut äänestyksiä, hän täsmentää.

Tiaisen mukaan kuntayhtymän omassa toiminnassa syntynyt virhe on korjattu.

– Virheen havaitsemisesta lähtien arvonlisävero on haettu verottajan ohjeen mukaisesti. Myös palveluntuottajan kuukausilaskutuksen osalta on laskurivejä korjattu niin, että erikoissairaanhoidon osuus on selkeästi kirjattuna.

Kun Kuusiokunnat tekivät sosiaali- ja terveyspalveluihin kokonaisulkoistuksen, kuntayhtymälle tuli mahdollisuus hakea ostetusta palvelusta arvonlisäveron laskennallista palautusta.

Laskennallisen palautuksen määrä on viisi prosenttia palvelun ostohinnasta. Kuntayhtymän sisäisessä tarkastuksessa on kuitenkin havaittu, että kokonaisulkoistuksen kuukausilaskutus sisältää myös toiselta kuntayhtymältä, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä, tehtyjä hankintoja, joiden osalta laskennallista palautusta ei voi hakea.

Näin ollen kuntayhtymä on hakenut verottajalta liikaa palautusta.

Kuntayhtymän talouspäällikkö Jenni Ilomäki summaa, että vuosilta 2018–2020 erikoissairaanhoidon laskennallisen arvonlisäveron palautus verottajalle on neljältä kunnalta yhteensä päälle 3,1 miljoonaa euroa.

– Tämä kokonaissumma on käsitelty osana vuoden 2020 tilinpäätöstä, ja tilinpäätöksen käsittely on lykkääntynyt näiden selvitysten vuoksi.

Lisäksi kuntien on palautettava vielä vuodelta 2021 yhteensä vähän yli 716 500 euroa.

– Maksuaikataulun mukaan summat on palautettava verottajalle 28. marraskuuta mennessä, kertoo Ilomäki.

Kuntakohtaiset maksuerät jakautuvat asukasluvun mukaisessa suhteessa.

Alavuden on palautettava vuosilta 2018–2021 yhteensä vähän alle 1,9 miljoonaa euroa, Kuortaneen vajaa 578 500 euroa, Soinin noin 355 500 euroa ja Ähtärin hieman yli miljoona euroa.

Reijo Heikkilä