Tilaajalle

Kuussotelle yllättävä miljoonaluokan lisämeno - ”Takaisin palautettavan veron määrä on noin kolme miljoonaa euroa, ja kuntayhtymä on tiedottanut asiasta kuntia”

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä (Kuussote) joutuu palauttamaan verottajalle noin kolmen miljoonan euron summan.

Kuntayhtymän johtaja Juha Tiainen kertoo, että Kuussoten omassa sisäisessä tarkastuksessa on havaittu virhe arvonlisäveron laskennallisen palautuksen käytännöissä.

Tiainen selvittää, että kunnalla tai kuntayhtymällä on oikeus saada laskennallinen palautus arvonlisäverolaissa tarkoitetuista verottomista terveyden- ja sairaanhoitoon sekä sosiaalihuoltoon liittyvistä hankinnoista.

– Laskennallinen palautus on tarkoitettu myönnettäväksi siitä piilevästä verosta, joka sisältyy yksityiseltä sektorilta tehtyihin verottomiin ostoihin. Laskennallista palautusta ei voi siten saada toisilta kunnilta tai kuntayhtymiltä tehdyistä hankinnoista.

Kun Kuusiokunnat tekivät sosiaali- ja terveyspalveluihin niin sanotun kokonaisulkoistuksen, kuntayhtymälle tuli mahdollisuus hakea ostetusta palvelusta arvonlisäveron laskennallista palautusta.

– Laskennallisen palautuksen määrä on viisi prosenttia palvelun ostohinnasta. Kuntayhtymän sisäisessä tarkastuksessa on kuitenkin havaittu, että kokonaisulkoistuksen kuukausilaskutus sisältää myös toiselta kuntayhtymältä, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä, tehtyjä hankintoja, joiden osalta laskennallista palautusta ei voi hakea.

Tiainen toteaa, että kuntayhtymä on täten hakenut verottajalta liikaa palautusta.

– Tämä liikaa haettu laskennallinen arvonlisäveron palautus tulee korjata ja palauttaa verottajalle. Syntynyt virhe on tapahtunut kuntayhtymän kokonaisulkoistuksen yhteydessä ja se on kumuloitunut - kasautunut tai kertynyt - usealle vuodelle. Kuntayhtymän laskelman mukaan takaisin palautettavan veron määrä on noin kolme miljoonaa euroa. Kuntayhtymä on tiedottanut asiasta alueen kuntia.

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä toimii Kuortaneen ja Soinin kuntien sekä Alavuden ja Ähtärin kaupunkien alueella. Käytännön palvelutuotannosta alueella vastaa kuntien ja Pihlajalinnan yhteisyritys Kuusiolinna Terveys Oy.

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, alavutelainen Lasse Anttila toteaa, että kuntayhtymän tilinpäätös on viivästynyt arvonlisäveron palautusasiaan liittyvien selvitysten sekä seuranneiden tietojen korjaamisen vuoksi.

– Tarkoituksena on, että kuntayhtymän hallitus hyväksyy osaltaan tilinpäätöksen ensi viikon keskiviikkona pidettävässä kokouksessa.

Kuntayhtymälle on valittu uusi hallitus edellisessä kuntayhtymän yhtymäkokouksessa, marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Anttila täsmentää, että hallituksen valitseminen vasta äskettäin ei liity arvonlisäveroasiaan millään tavoin.

– Kesäkuun kuntavaalien jälkeen yhtymähallituksen nimeäminen jäi näin myöhäiselle. Muut organisaatiot tekivät henkilövalintansa jo elo–lokakuussa, mutta meillä valinta jäi marraskuuhun. Olimme siis myöhässä, mutta mitään erikoista tässä tilanteessa ei ole.

Alueen kunnista arvioidaan tilannetta varsin maltillisesti.

– Kuten Kuussotesta on tuotu esille, asia on tullut ilmi heidän tarkastuksessaan. Maksuerät kohdistuvat kuntiin asukasluvun mukaisesti, ja maksu on näillä näkymin tärkeää suorittaa nopeasti. Vaikutukset talousarvioihin tarkastellaan kuntakohtaisesti, ja asia huomioidaan talousarvion ja -suunnitelman valmistelussa, toteaa Kuortaneen kunnanjohtaja Teemu Puolijoki.

Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi kertaa hänkin asian selvinneen Kuussoten omassa tarkastuksessa.

– Takaisinmaksu on tämän hetken tiedon mukaan toteutettava nopeasti, jotta maksettava summa ei enää kasva korkoa. Vaikutukset talousarvioihin tarkastellaan kuntakohtaisesti, ja meillä se tarkoittanee lisämäärärahaa tälle vuodelle.

Reijo Heikkilä