Kuusiolinnan vauvalahjakirjeet lähdössä jälleen postiin – kokemukset viideltä vuodelta ovat olleet rohkaisevia

Kuusiokunnissa tarjotaan jokaiselle vastasyntyneelle vauvalahja. Alavuden, Kuortaneen, Ähtärin ja Soinin vauvaperheille on jälleen lähdössä Kuusiolinna terveyden kirje, jossa lahjasta kerrotaan tarkemmin.

Vauvalahja oikeuttaa yhteensä kahdeksan tunnin maksuttomaan lapsiperheiden kotipalveluun. Se toimii palvelusetelinä, jolla voi ostaa apua esimerkiksi arkisiin kodinhoidollisiin tehtäviin tai lastenhoitoon.

Kahdeksan tunnin kokonaispaketti voidaan jakaa tarpeen mukaan usealle eri käyntikerralle. Näin ollen se voi auttaa yhteen suurempaan tarpeeseen tai olla iloksi useampanakin päivänä.

Vauvalahjoja jaetaan kaikissa neljässä alueen kunnassa kuukausittain. Kuusiolinna Terveys Oy on jakanut vauvalahjan 1.1.2016 lähtien jokaiselle alueen vauvaperheelle.

– Kokemukset viideltä vuodelta ovat olleet hyvät, palaute on varsin positiivista ja palveluja on käytetty arkea helpottaviin askareisiin. Monikkoraskaudessa lahjakin kertaantuu, tiedotteessa kerrotaan.

Vauvalahjan tavoitteena on helpottaa lapsiarkea, auttaa perheiden jaksamista sekä ennaltaehkäistä uupumista tai muita ongelmia. Se lieneekin tunnetuin varhaisen perhetyön tuen muodoista. Myös työntekijät ovat kokeneet vauvalahjat hyvänä lisänä perhetyöhön.

Kuusiolinnan vauvalahjojen lisäksi kunnat huomioivat vastasyntyneet omilla lahjoillaan.

Varhainen perhetyö tukee arkea

Kuusiolinna on panostanut varhaisen tuen vauvaperhetyöhön laajasti. Vastaavaa tarjontaa on harvassa kunnassa.

Ennaltaehkäiseviin peruspalveluihin kuuluvat muun muassa vauvalahja, vauvaperhetyö, yksilöohjaus, lapsiperheiden kotipalvelu, perhetyö ja perheohjaus, perhekuntoutus, tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta, erilaiset ryhmätoiminnot sekä räätälöidysti suunnatut tukitoimenpiteet. Tehtäväkenttä ulottuu perheiden varhaisesta tuesta aina sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisiin velvollisuuksiin.

– Vauvaperheohjausta käytetään hyvin. Esimerkkinä monipuolisista palveluista ovat ensisynnyttäjille tarjottavat vauvaperheohjaajan käynnit vauvan ollessa kolme viikkoa ja kolme kuukautta.

– Myös useamman lapsen vanhemmat saavat vauvaperheohjaajan käyntejä matalalla kynnyksellä. Lisäksi joka kunnassa toimivat vertaistuelliset vauvakahvilat, joita perhetyöntekijät ylläpitävät.

Kaiken ikäisten lasten perheisiin varhaisen tuen perhetyö on Kuusiolinnassa monipuolista ja niitä saa maksuttomasti matalalla kynnyksellä.

– Vauvalahjoja jaetaan joka kunnassa ja palveluun on oltu tyytyväisiä, kertoo perhetyön palveluvastaava Anniina Aaramaa Kuusiolinna Terveys Oy:stä.

Vauvalahjojen ja muiden palveluiden käyttöaste on hyvä, mutta on myös perheitä, jotka eivät koe sitä miellyttävänä ottaa.

Palveluiden hyödyntäminen onkin jokaisen itse valittavissa, mutta Kuusiolinna kannustaa hyödyntämään niitä kaikissa elämäntilanteissa.

– Toiveenamme on olla tukena varmistamassa, että perheet voivat hyvin kiireisen lapsiarjen keskelläkin, Kuusiolinna Terveyden toimitusjohtaja Juha Viitasaari tiivistää.

Miten vauvalahjan voi hyödyntää?

- Arkiset kodinhoidolliset tehtävät, kuten viikkosiivous, ruuanlaitto, leivonta ja pyykkihuolto.

- Lastenhoito; vanhemmalle omaa aikaa tai mahdollisuus käydä ilman lapsia asioilla.

- Lahjakortin sisältö on rajattu arkitasoisesti perheen auttamiseen, eikä vauvalahjaa voi käyttää ”erityissiivouksiin”, kuten ikkunan pesemiseen.

- Kysy ja keskustele rohkeasti perhetyön väen kanssa lisätietoja halutessasi!