Tilaajalle

Kuortaneen kampusalueella valmistumassa 3,3 miljoonan euron rakennustyöt

Kuortaneella oli viime perjantaina kerralla kaksi aihetta viettää harjannostajaisjuhlaa.

Harjakorkeudessa ovat nyt niin Kuortaneen lukion laajennus- ja muutostyö kuin kiinteistöosakeyhtiö Kuortaneen Koulumajalle valmistuva uusi opiskelijoiden majoitusrakennus. Kiinteistöosakeyhtiö Koulumaja on Kuortaneen kunnan omistama tytäryhtiö.

– Viimeistään 13. joulukuuta pääsemme muuttamaan uusiin tiloihin, joten niissä ehtii asua ennen joululomaa, tähyilivät Koulumajan pihamaalla lukio-opiskelijat Sebastian Pozo Hernandez ja Mikael Anttila. Heistä nousiaislainen Hernandez on lentopalloilija ja oululainen Anttila on jalkapalloilija.

– Sen tiedämme, että noissa uusimmissa kämpissä on jokaiselle oma huone, mutta muuten emme vielä ole päässeet katsomaan tulevia tiloja.

– Enemmän tulee yksityisyyttä, mitä nykyään kaikki haluavat, kuvailee asuntolavalvoja, valmentaja ja tuntiopettaja Ville Pasanen valmistuvia majoitustiloja.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Annu Ridanpää-Taittonen muistutti harjannostajaisjuhlan puheessaan, kuinka Kuortane on pieni mutta pippurinen pitäjä, jossa on edelleen vauhti päällä.

– Kuortaneella ei todennäköisesti olisi lukiota ilman urheilun tuomaa erityistehtävää. Urheiluopiston ja lukion luoma kampusalue onkin todella ainutlaatuinen kokonaisuus, jota ei muualta löydy. Siksi kunnan on tärkeä ylläpitää tätä nuorten mahdollisuutta yhdistää toisen asteen koulutus ja tavoitteellinen kilpaurheilu.

Opiskelijoiden uusi majoitusrakennus valmistuu Kuortaneen urheiluopiston kampusalueelle. Rakennus kattaa sen majoitustarpeen, mikä seuraa rakenteilla olevan lukiolaajennuksen tuomana opiskelijamäärän lisäyksenä.

Rakennus tulee lukuvuoden aikana yksinomaan lukiossa opiskelevien nuorten asumiskäyttöön, mutta kesäisin huoneistoja on mahdollisuus vuokrata myös muuhun käyttöön.

Uuteen majoitusrakennukseen valmistuu kymmenen huoneistoa, joissa on yhteensä 40 majoituspaikkaa. Huoneistojen koot ovat 66–66,5 neliötä, ja osa huoneistoista on invavarusteltuja ja -mitoitettuja. Hankkeen kustannusarvio on noin 1,9 miljoonaa euroa.

Kuortaneen kunnan hallinnollinen isännöitsijä Anu Kataja selvittää, että Kiinteistöosakeyhtiö Kuortaneen Koulumaja omistaa opistonmäen Koulumaja-kohteiden lisäksi kaksi rivitalokiinteistöä Kortesmäen alueella.

– Kiinteistöihin Koulumaja 1-2 on peruskorjaus tehty vuosina 2016-17, ja rakennukset Koulumaja 3-4 ovat valmistuneet vuonna 2007.

Kesäkausien ajaksi kiinteistöyhtiö on tehnyt vuokrasopimuksen Kuortaneen Urheiluopistosäätiön kanssa Koulumaja 1-4 -rakennuksista.

Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jussi Töyrylän mukaan kesäaikainen käyttöaste Koulumajoilla on säätiön vuokrauksessa ollut noin 50 prosenttia.

– Ne tilat soveltuvat vain tietyille asiakasryhmille, kuten urheilurippikoululaisille ja nuorten lajileireille, ja tämä johtuu lähinnä solutyylisestä majoituksesta.

– Tämä yhteistyö on hyödyntänyt kuitenkin molempia meitä, sillä lähes poikkeuksetta oppilasasuntolat ovat Suomessa kesäaikaan tyhjinä, mutta tällä toimintatavalla Koulumajat saa maksua ja tuloja myös kesäajalta. Täten paine nostaa vuokria lukiolaisille helpottuu, ja me taas saamme lisämajoitustilaa kesäsesongille.

Lukion laajennus- ja muutostöissä taas valmistuu laajennusosaan kolme 80-neliöistä luokkatilaa, jotka voi siirtoseinien ansiosta yhdistää samaksikin tilaksi. Tällöin tilaa voi käyttää ylioppilaskokeiden koetilana. Tämän lisäksi laajennusosassa on muun muassa oppilaskunnan ja oppilashuollon tiloja. Jakelukeittiökin laajenee, ja samalla valmistuu keittiötoiminnan vaatima toimistotila.

Laajennuksen pinta-ala on vajaat 540 neliötä.

Muutostöissä on kyse jakelukeittiön ja tarjoilulinjastojen uudistamisesta. Atk-luokka taas muuttuu opiskelijoiden ryhmätyö- ja oleskelutilaksi, ja parkkialueiden laajennus tuo 40 uutta parkkipaikkaa.

Muutostöiden ala on reilut 1 800 neliötä, ja laajennus- ja muutostöiden kustannusarvio on noin 1,4 miljoonaa euroa. Laajennusosa valmistuu keväällä 2020 ennen ylioppilaskirjoituksia.