Kuortaneen- ja Ähtärinjärvellä hieman sinilevää

Ähtärinjärven ja Kuortaneenjärven vakiohavaintopaikoilla on havaittu tällä viikolla hieman sinilevää, Etelä-Pohjanmaan ely-keskus kertoo torstaina iltapäivällä.

Ely-keskus muistuttaa, että sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti riippuen sääolosuhteista. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisellä ajankohdalla.

Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa ravinteita sekä valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Lämmin, aurinkoinen ja tyyni ilma suosii sinilevää, jolloin sinilevät voivat muodostua kukintoja. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina vedenpinnassa. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Osa sinilevistä kykenee tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavainnot Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voidaan ilmoittaa leväpuhelimeen puh. 0295 027 990. Omia levähavaintoja voidaan myös tallentaa Järvi-Meriwikiin www.jarviwiki.fi.

>>>>>>> Stashed changes