Tilaajalle

Kuortane hakee Juhannuskisoille kansainvälistä statusta

Torstaina tuli tieto, etteivät Kuortaneen juhannuskisat ole ensi kesänä mukana yleisurheilun Motonet GP -sarjassa. Juhannuskisat kuitenkin käydään myös ensi vuonna, ja myös niiden televisioinnista on sovittu Yleisradion kanssa.

Yksi merkittävä syy Kuortaneen jäämisessä sarjan ulkopuolelle on kilpailujen ajankohta. Ensi kesän GP-sarjassa kisataan keskiviikkoisin ja vain päätöskisa on mahdollista pitää viikonloppuna.

– Kävimme neuvotteluja Ylen kanssa ja, kun he näyttivät vihreää valoa, että televisiointi onnistuu juhannuksena, päätimme jättäytyä sarjan ulkopuolelle, Kuortaneen juhannuskisojen pääsihteeri Heikki Savela kertoo.

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto pitää SUL:n, Yleisradion ja seurojen välille syntynyttä sopimusta onnistuneena. GP-sarjan myötä keskiviikko vakiintuu ensi kesänä yleisurheiluillaksi, mutta niiden lisäksi Paavo Nurmi Games ja Kuortaneen juhannuskisat pääset esille Ylen televisioinneissa.

– Kuortaneella on hienot perinteet Juhannuskisoissa ja tämä ratkaisu antaa myös Kuortaneelle uusia mahdollisuuksia, Aalto toteaa.

Aalto myöntää, että SUL:n suuntaan on paineita siitä, että kisasarjan pitäisi näkyä aiempaa enemmän isoissa kaupungeissa. Järjestäjiksi pyrkikin uusina hakijoina Lahti, Jyväskylä ja Tampere. Ne kaikki ovat mukana ensi kesän sarjassa. Lisäksi mukana ovat Espoo, Lapinlahti ja Joensuu.

– Nyt meillä on kokonaisuus, jossa on kuusi GP-kisaa ja kaksi uniikkikisaa eli Paavo Nurmi Games ja Kuortaneen juhannuskisat, Aalto iloitsee.

Tavoitteena EAA:n status

Kuortane on hakenut Juhannuskisoille Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n classic-statusta. Se tarkoittaisi kilpailujen arvon ja tason nousua.

– Tulevina vuosina urheilijat valitaan arvokisoihin rankingjärjestelmän perusteella. Eli mitä kovempi kisa sitä enemmän urheilija saa tuloksesta pisteitä, Harri Aalto muistuttaa.

EAA:n classic-status ja rankingpisteet vetäisivät Kuortaneelle todennäköisesti nimekkäitä urheilijoita. Kotimaan kisoista rankingpisteiden aatelia ovat Paavo Nurmi Games, joilla on Kansainvälisen yleisurheiluliiton status, sekä SM-kilpailut eli Kalevin Kisat. EAA:n classic on heti niiden jälkeen.

EAA:n status toisi järjestäjille toki myös lisävaatimuksia. Euroopan yleisurheiluliitto edellyttää esimerkiksi sitä, että jokaisessa lajissa pitäisi olla osallistujia vähintään kolmesta Euroopan maasta.

– Se nostaa meillä jonkin verran urheilijakustannuksia, mutta monessa lajissa meillä on jo ollutkin kolme eri maata edustettuina, Savela kertoo.

Lisäksi classic-statuksella olevissa kilpailuissa palkintorahat on selvästi GP-sarjaa korkeammat.

Se, pääsevätkö Juhannuskisat EAA:n kisoiksi, selvinnee lokakuun aikana. Suomessa classic-statusta on hakenut myös Joensuu, joka on mukana GP-sarjassa.

Tänä kesänä Suomessa ei ollut yksiäkään EAA:n classic-statuksen kilpailuja.