Kuortane Games nousi hopeatasolle – ensi vuonna kisataan viikkoa ennen juhannusta

Kuortane tunnetaan vahvasti urheilustaan. Kuortaneen juhannuskisojen eli nykyisten Kuortane Gamesien historia ulottuu vuoteen 1921 ja ensi vuonna kisat järjestetään jo 83. kerran.

Kuortaneen yleisurheilukilpailuja on myös systemaattisesti kehitetty vuosien saatossa yhteistyössä kunnan, Kuortaneen Urheiluopiston ja Eliittikisat ry:n kanssa.

Kolmena edellisenä vuonna Kuortane Gamesilla on ollut kansainvälinen status, ensin Classic-tason ja kahtena viime vuonna World Athletics Continental Tour Bronze -taso.

Ensi vuonna 18. kesäkuuta Kuortaneella kilpaillaan jälleen yhtä tasoa ylempänä eli World Athletics Continental Tour Silver -tasolla.

–Tason nousun myötä Kuortane Games on Suomen toiseksi arvokkain kisa. Edellä on vain Paavo Nurmi Games, joka on kultatason kilpailu. Kisojen tapahtuma-ranking on kahdesta haasteellisesta koronavuodesta huolimatta noussut. Silver-tasolle pääsyä pitääkin pitää merkittävänä saavutuksena järjestäville osapuolille, mutta myös alueellisesti kuin kansallisestikin, toteaa kisojen pääsihteeri Tuomas Mikkola.

Kuortane haaveilee jo kultatasosta

Silver-tasolle pääsyn merkityksestä kertoo sekin, että 3500 asukkaan Kuortane on pienin paikkakunta, jossa tämän tason kilpailuja järjestetään.

Muita saman tason kilpailupaikkakuntia ensi vuonna ovat muun muassa Madrid, Berliini ja Manchester. Kuortaneella haaveillaan kuitenkin jo jopa kultatasosta.

–Kisojen kohdalla puhutaan myös kunnan kannalta merkittävästä tapahtumasta. Kunta onkin viime vuosina investoinut kenttäolosuhteisiin ja toivottavasti näin voidaan mahdollistaa kisojen järjestäminen tällä tasolla jatkossakin. Tulevina vuosina ainakin katsomo-olosuhteita tullaan tarkastelemaan, kertoo kunnanjohtaja Teemu Puolijoki.

– Kisoilla ja urheiluopistolla on ollut pitkä yhteinen taival, joten kisojen henki elää vahvasti myös opistolla. Kisat ovat tuoneet opiston ja Olympic Training Centerin myös vahvasti kansainvälisten urheilijoiden tietoisuuteen ja opisto tunnetaan nykyään maailmalla hyvänä harjoittelupaikkana. Silver-tasolle pääsy on todella hieno asia, mutta tavoitteita pitää tietysti aina olla, joten näkisin silverin tilalla jopa kullan tulevina vuosina, Kuortaneen Urheiluopiston rehtori Tapio Korjus innostuu.

Budjetti kasvaa puoleen miljoonaan

Statuksen nousu tarkoittaa tietysti kovempia urheilijoita ja myös isompia palkintorahoja.

Kisojen budjetti kasvaa pronssitason 150 000 eurosta vähintään puoleen miljoonaan euroon.

Silver-tasolle nousu kertoo myös siitä, että Kuortaneella tahdotaan tehdä asiat entistä paremmin urheilijoiden näkökulmasta.

–Voisi sanoa, että olosuhteet Kuortaneella on kisoille maailman parhaat, sillä harjoittelumahdollisuus, itse kilpailu ja majoitus ovat samassa paikassa. Tämä auttaa omalta osaltaan myös urheilijahankinnoissa. Kisoilla on erittäin hyvä kansainvälinen maine ja monet huippunimet ympäri maailmaa haluavat kisata Kuortaneella. Ensi vuoden urheilijanimiä aletaan nyt kasaamaan ja kiinnostuneita on jo. Muun muassa eräs viime vuonna kenttäennätyksen tehnyt urheilija on jo ilmoittanut halustaan kisata Kuortaneella, kertoo manageri Tero Heiska.

Vuoden 2022 kisat alkavat 18. kesäkuuta alkuillasta ja ne näkyvät myös Ylen kanavilla.