Kevät toi kiima-ajan Ähtärin pandoille - ”Ensimmäiset tapaamiset menivät vielä harjoitteluksi ja leikilliseksi painiksi, mutta tulevaa varten kertyi kokemusta”

Ähtärin eläinpuiston pandat tutustuivat toisiinsa samana aikana, kun suomalaisille suositeltiin fyysistä etäisyyttä.

Ähtäri zoon eli Ähtärin eläinpuiston pandatiimin kevät huipentui Lumin ja Pyryn ensikohtaamiseen. Nuori pariskunta tuli hyvin toimeen, mutta pentuja ei vielä voida odotella, sillä ensimmäiset tapaamiset menivät vielä harjoittelun ja leikillisen painin piikkiin.

– Kiimanseurannassa otettiin kuitenkin uusia askelia ja kerättiin arvokasta tietoa seuraavaa kertaa varten, toteaa Ähtärin eläinpuiston intendentti ja eläinlääkäri Heini Niinimäki.

Pandoilla on kiima-aika vain kerran vuodessa ja sitä päästiin todistamaan Ähtäri zoossa nyt toista kertaa.

– Valon määrän lisääntyminen on mitä ilmeisimmin yksi tärkeimmistä pandojen hormonitoiminnan laukaisevista tekijöistä. Lumin käytöksessä alettiin huomata lähestyvän kiiman merkkejä maaliskuun alkupuolella, ja tällöin pandatiimi aloitti tarkan kiimanseurannan. Tarkka seuraaminen on tärkeää, sillä kiiman huippu kestää usein vain noin vuorokauden, eikä sitä kannata ohittaa. Seuraava tilaisuus kun tulee eteen vasta vuoden kuluttua.

Lumi kehittelee kiimaa huolellisesti

Kiimanseuranta edellyttää pandojen kohdalla varsin tarkkaa käyttäytymisen tarkkailua sekä tiheää virtsanäytteiden keruuta ja analysointia. Kevät paljasti muun muassa, että Lumille on ilmeisesti tyypillistä kehitellä kiimaa pitkään ja huolella.

– Koko pandatiimi saikin testata kärsivällisyyttään ja unenpuutteen sietokykyä ihan kunnolla: työpäivät venyivät pitkiksi ja tiimiläiset yöpyivät retkipatjoilla toimiston lattialla, kertaa Niinimäki.

Pandapariskunta pääsi kevätpäiväntasauksen tienoilla ensimmäistä kertaa yhteen.

– Nuoret pandat tarvitsevat usein harjoitusta osatakseen paritella, eivätkä kaikki pariskunnat sovi yhteen lainkaan. Lumin ja Pyryn ensitapaaminen meni lähinnä kaverilliseksi painiksi, mutta seuraavilla tapaamisilla pariskunta alkoi jo saamaan jutun juonesta vähän enemmän kiinni. Nuori pariskunta ei lopulta vielä ensimmäisenä vuonna onnistunut puuhissaan, mutta tärkeää oli, että eläimet saivat kokemusta tulevia vuosia varten.

Kansainvälisiä yhteistyökumppaneita mukana

Onnistunut kiimanseuranta ei olisi ollut mahdollista ilman yhteistyökumppaneita, joiden kanssa jouduttiin pandemian seurauksena etsimään uudenlaisia työskentelytapoja.

– Kiinalainen asiantuntijatiimi tuki Ähtärin eläinpuistoa alusta loppuun etäyhteyksien avulla, ja belgialaisen Gentin yliopiston tutkijat auttoivat hormoniseurannassa. Movet Oy ja Helsingin yliopiston kliinisen tuotantoeläinlääketieteen laitos taas lainasivat välineitä pandojen omaa laboratoriota varten.