Karita Mattila laulukilpailun tuomaristoon. Alavudella lauletaan kilpaa taas elokuussa

Kolmannessa Alavuden Toivo Kuula -laulukilpailussa tuomaristoon on lupautunut mukaan sopraano Karita Mattila. Hän on mukana nyt ensimmäistä kertaa. Tuomaristoa johtaa kahdesta ensimmäisetäkin kilpailusta tuttu tenori Seppo Ruohonen.

Ensi vuoden elokuussa järjestettävän kilpailun ilmoittautuminen on ollut käynnissä jo hyvän aikaa ja se jatkuu marraskuun 10. päivään saakka. Alkukilpailu on Helsingissä maaliskuussa 2020.

Välierä on edellisten kilpailujen tapaan Alavuden kirkossa lauantaina 1. elokuuta ja loppukilpailu on samassa paikassa sunnuntaina.

Tuomaristossa kansainvälisiä tähtiä

Toivo Kuula –laulukilpailun 2020 tuomaristossa nähdään jälleen kokemusta, karismaa ja alan tunneituimpia ammattilaisia. Tuomaristoon kuuluvat uusina jäseninä oopperatähti, sopraano Karita Mattila, bassobaritoni Juha Uusitalo ja sopraano Kirsi Tiihonen. Lisäksi tuomaristoon kuuluvat aiempien vuosien tapaan puheenjohtajana tenori Seppo Ruohonen sekä kilpailun taiteellinen johtaja, alavutelaissyntyinen sopraano Sirkka Lamminen.

Tuomariston puheenjohtaja Seppo Ruohonen suhtautuu valoisasti suomalaisen lauluosaamisen tulevaisuuteen.

– Meillä on paljon osaamista niin nuorissa kuin kokeneemmissa ikäpolvissa. Toivo Kuula -laulukilpailu tarjoa laulajille tilaisuuden päästä näyttämään taitonsa iästä riippumatta. Etabloitunut tuomaristo tuntee eri ikäkausien haasteet ja mahdollisuudet, ja tämä on selkeästi kilpailijoille etu. Toivonkin, että laulajat rohkaistuvat tulemaan kilpailuun näyttämään taitonsa.

Kilpailun taiteellinen johtaja Sirkka Lamminen on samaa mieltä.

– Meillä on jälleen huikea tuomaristo koolla, joka arvioi laulusuorituksia niin teknisesti kuin taiteellisesti korkealla tasolla ja kuitenkin jokaista esiintyjää arvostaen ja empaattisesti, kuten aiempinakin vuosina. Kilpailijoille tämä on hieno tilaisuus näyttää osaamisensa laajalle kuulijakunnalle. Aikaisempien vuosien palkitut ovat kilpailun myötä saaneet lisää töitä konserttien ja solistitehtävien muodossa sekä kiinnityksiä oopperarooleihin. Jokainen kilpailu on uusi mahdollisuus!

Kokemusta ja karismaa

Huippusopraano Karita Mattila on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia nykyoopperalaulajia. Vierailut maailman johtavissa oopperataloissa pitävät tähden kiireisenä vuodesta toiseen. Menestyksekkään oopperauransa lisäksi Mattila on kysytty konserttisolisti. Hänellä on laaja yksinlauluohjelmisto, johon Toivo Kuulan laulut ovat kuuluneet jo uran alkuvaiheesta alkaen. Mattilan uralle kilpailumenestys toi nostetta jo hyvin nuorella iällä.

Kansainvälisesti meritoitunut huippusopraano Kirsi Tiihonen on voittanut lukuisia laulukilpailuja. Hän on toiminut tuomarina useasti muun muassa Lappeenrannan laulukilpailussa ja Helsinki Lied -kilpailussa. Tuomarina hän kiinnittää huomiota hyvään linjaan ja sydämestä tulevaan lauluun.

Sopraano Kirsi Tiihosella on erityisen lämmin suhde Toivo Kuulan musiikkiin.

– Kun aloitin laulamisen ja olin teknisesti niin pitkällä, että pystyin laulamaan Toivo Kuulan lauluja, niin ihastuin niihin ensi fraasista lähtien. Se oli rakkautta ensi henkäyksellä!

Tiihosella on erityinen side Toivo Kuula -laulukilpailuun, sillä hän voitti toisen palkinnon vuoden 1987 Toivo Kuula-laulukilpailussa, jonka järjesti KuulaKamari Säätiö yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Tuolloin kilpailun voitti basso Kalevi Olli.

Maailmankuulu baritoni Juha Uusitalo on meritoitunut ooppera- ja orkesterisolistina sekä yksilaulujen esittäjanä.

Juha Uusitalo toimii laulukilpailutumaristossa ensimmäistä kertaa uransa aikana. Hän kommentoi säveltäjän merkitystä seuraavasti:

– Toivo Kuula on ehkä maamme suurin tarinan kertoja, kun ajatellaan sävellystä sekä tarinan kerrontaa. Suurin haaste Kuulan lauluissa on juuri omaksua tarina ja esittää se ymmärrettävästi. Jokainen laulu on kuin pieni ooppera. Nerokasta! Tuomarina tulen kiinnittämään huomioni erityisesti musisointiin, tekstin ymmärtämiseen sekä äänen vapauteen. Uskon, että ne yhdessä luovat suurenmoisen musiikkielämyksen.

Kilpailu on neljän vuoden välein

Ensimmäisen kerran Alavuden kaupunki isännöi säveltäjämestarin mukaan nimettyä laulukilpailua vuonna 2012. Kilpailun voitti tuolloin baritoni Juhani Ala-Kärppä. Vuoden 2016 kilpailun voiton vei sopraano Silja Aalto.

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää kertoo, että Alavus haluaa jatkaa aloittamaansa merkittävää kulttuurityötä Toivo Kuula –laulukilpailun merkeissä. Toivo Kuulan synnyinkaupungissa järjestetyt kilpailut vuosina 2012 ja 2016 saivat runsaasti positiivista palautetta niin kilpailijoilta, tuomareilta kuin yleisöltäkin. Se kannusti kaupunkia jatkamaan kilpailuperinnettä.

Toivo Kuula -laulukilpailun 2020 kolme parasta laulajaa palkitaan seuraavasti: 1. sija: 10 000 euroa, 2. sija: 6 000 euroa,

3. sija: 3 000 euroa. Tuomaristolla on lisäksi mahdollisuus jakaa 1000 euron arvoinen erityispalkinto parhaasta uuden musiikin tulkinnasta.

Toivo Kuula -laulukilpailu 2020 on avoin suomalaisille ja Suomessa toimiville laulajille. Kilpailijoiden kansallisuutta ei ole rajoitettu. Kilpailussa on yksi, yhteinen sarja miehille ja naisille. Kilpailussa ei ole ikärajaa. Kilpailun osallistujilta edellytetään kehittynyttä laulutekniikkaa ja ilmaisullista kypsyyttä.