Tilaajalle

Jussi Lampi huomataan Alavudella - ”Nimikirjoituksia kysellään enemmän kuin Helsingissä”

Näyttelijä ja muusikko Jussi Lampi on aloittanut työnsä Alavuden kulttuurikoordinaattorina. Yhdessä alavutelaissyntyisen vaimonsa Marjo Lampin o.s. Rajalaakso kanssa he ovat löytäneet kodin kaupungin keskustasta. Marjo Lampi toimii liikunnanohjaajana Lakeudenportin kansalaisopistossa.

Saamansa vastaanoton he ovat kokeneet positiiviseksi. Ihmiset kyselevät Jussilta nimikirjoituksia ja tulevat puheille kauppareissuilla.

Pariskunnan muutto Helsingistä Alavudelle sai alkunsa, kun Marjo soitti Arto Juurakolle kyselläkseen Liikunnasta hyvinvointia -hankkeesta. Vaikka se paikka oli varattu, puhelu käynnisti tapahtumaketjun, jonka aikana selvisi, että töitä täältä löytyisi molemmille.

Marjo tuli Alavudelle jo kesällä, Jussi muutti lokakuussa.

–Jos kyse olisi ollut jostain ihan tuntemattomasta Pihtiputaasta, olisin varmaan miettinyt pidempään. Helsingissä on tullut asuttua kuitenkin vuodesta 1984 lähtien. Täällä on tullut käytyä monta kertaa niiden vuosien aikana, kun on Marjon kanssa yhtä pidetty, kertoo Lappajärveltä kotoisin oleva mies.

Kulttuurityö Alavudella kiinnosti siksikin, että koronan vuoksi teattereista ei Helsingissä ollut työtarjouksia odotettavissa.

Hänellä on rooli myös Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksestä kertovassa elokuvassa, jota kuvataan ensi kesänä.

–Rooli ei ole iso, mutta elokuva on mielenkiintoinen, kun puhutaan lähihistoriasta, jonka itsekin muistaa. Tiesin jo siitä sopiessani asuvani kuvausaikana Alavudella.

Komedialla aloitetaan

Kulttuurikoordinaattorin työnsä hän aloittaa teatteriproduktiolla, jonka ensi-iltaa on suunniteltu helmikuun puoliväliin. Kyse tulee olemaan reippaasta komediasta.

–Teatteriharrastus täällä tuntuu olevan vireää. Arvostan sitä, että ihmiset lähtevät työpäivänsä jälkeen harjoituksiin. Se kysyy innostusta, jota on syytä vaalia. Harjoituksiin pitää olla kiva tulla, hän tuumaa.

Lampi odottaa sovitusta yhdestä komediasta. Kun hän sen saa, alkaa porukan kerääminen. Ensimmäiseen produktioon tarvitaan 4–5 näyttelijää.

Hänen työsopimuksensa kestää lokakuun loppuun ensi vuonna, jonka jälkeen tilannetta katsotaan uudelleen. Työkenttä on laaja. Impropajan vetämisestä on ollut jo puhetta. Musiikkipuolen hän aikoo aloittaa paikalliseen tarjontaan tutustumalla. Muita osa-alueita katsotaan tapaus kerrallaan.

Naimisiin mentiin 2019

Marjo lähti Alavudelta 1989 Jyväskylään opiskelemaan ja valmistui sieltä ravitsemusteknikoksi. Liikuntapuoli veti kuitenkin puoleensa. Helsinkiin muutettuaan hän valmistui liikunnanohjaajaksi Haaga-Heliasta. Sittemmin hän on ohjannut useita erilaisia jumppia ja kouluttanut ohjaajia Helsingin yliopistolla.

Hänen ensimmäinen puolisonsa Heikki ”Hiski” Salomaa menehtyi äkillisesti 2003. Heidän poikansa Jussi oli silloin 6-vuotias. Nyt 25-vuotias helsinkiläisnuorukainen käy töissä ja haaveilee teatteriopinnoista Ruotsissa.

–Hiski ja Jussi olivat hyviä kavereita, joten ollemme tunteneet toisemme pitkään. Kun Hiski kuoli, Jussi oli tukenani. Menneisyydestä johtuen meni kuitenkin kauan, ennen kuin pystyimme ajattelemaan toisiamme romanttisessa mielessä, Marjo kertoo.

Kymmenisen vuotta sitten he päätyivät asumaan samaan pihapiiriin. Siitä se lähti. Naimisiin mentiin 2019.

Kansalaisopistossa Marjo vetää useita suosittuja liikuntapiirejä. On esimerkiksi lihaskuntoa, fasciaa, niska-selkää, pilatesta ja uutuutena tanssillista funkya.

Eeva-Liisa Kulju