Juha Viitasaari: Suojautuminen muistettava rokotuksen jälkeenkin

Koronarokotusten eteneminen antaa toivoa normaalimman arjen palaamisesta tulevaisuudessa. Tästä huolimatta rokotteen saamisen jälkeen työ tartuntojen ehkäisemiseksi jatkuu.

Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Viitasaari muistuttaa, että suojainten käyttöä ja muita tartunnoilta suojaavia varotoimia koskevat suositukset ovat toistaiseksi samat niin rokotteen saaneille kuin rokottamattomille henkilöille. Kaikkien suositellaan noudattavan edelleen esimerkiksi hengityssuojaimien käyttöä, turvavälejä ja käsihygieniaa koskevia ohjeita.

–Luotetaan siihen, että rokotuskattavuuden kasvaessa jossain vaiheessa tilanne helpottuu. Siihen asti meillä kaikilla on vielä yhteistyötä urakkaa jäljellä pandemian selättämiseksi. Toki rokotus pienentää yksilötasolla taudin uhkaa, mutta varaa huolettomuuteen pandemian suhteen ei vielä ole, Viitasaari jatkaa.

–Rokotuksen saamisen jälkeenkin jokaisen tulee edelleen hakeutua koronatesteihin matalalla kynnyksellä pientenkin oireiden ilmaantuessa. Testi otetaan kaikilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Altistuneen tulee noudattaa karanteeniohjeita ja hengitystieoireista kärsivän tulee pysytellä kotona, vaikka olisi saanut rokotteen. Ainoa THL:n määrittämä poikkeus on, altistunutta sote-alan työntekijää ei tarvitse ohjata karanteeniin, mikäli toisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut vähintään viikko. Alan tehtävissä käytetään suojaimia ja noudatetaan erityisiä hygieniaohjeistuksia.

–Vetoankin vielä alueella eläviin ja liikkuviin, että myös rokotusten jälkeen muistetaan noudattaa suosituksia kunnes alueellisesti ja kansallisesti toisin ohjeistetaan, Viitasaari päättää.

Oireiden sattuessa testiin tulee hakeutua myös pääsiäisen aikaan. Pääsiäisen pyhinä Kuusiokuntien koronatestaus toimii viikonloppujen tapaan Alavuden pääterveysasemalla. Testiin on aina varattava aika.

Kuusiokuntien alueella koronatilanne on rauhallinen. Viimeisen parin viikon aikana on ilmennyt yksittäisiä tartuntoja, jotka ovat pääasiassa tulleet alueen ulkopuolisista tartuntaketjuista.

–Rokotusten osalta pääsiäisviikolla on jatkettu 75–80 vuotiaiden rokottamista ja aloitettu 70–74 vuotiaiden rokotukset. Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja saa rokotuksen samaan aikaan. Muiden ryhmien osalta rokotuksia jatketaan sitä mukaa, kun maakuntaan saadaan lisää rokotteita.

Koronarokotteen saaneita Kuusiolinnan alueella oli 28.3.2021 mennessä 4212 henkilöä, mikä on 22,1 prosenttia kaikista alueen yli 16-vuotiaista.