Tilaajalle

Jari Latvala tietää jo mitä tekee, jos Alavus päätyy uuden kaupungintalon rakentamiseen

Alavutelainen yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Jari Latvala (kok.) on jo päättänyt, mitä hän tekee siinä tapauksessa, että Alavuden kaupunki päättäisi rakentaa tyystin uuden kaupungintalon.

Latvala aikoo tällöin vaihtaa viralliseksi kotipaikakseen Alavuden sijasta esimerkiksi Helsingin.

– Jos asia niin menee, että päätetään uusi kaupungintalo rakentaa, en sen jälkeen enää pysty alavutelaisia katsomaan silmiin. Siirrän kirjani Helsinkiin tai johonkin muuhun Alavutta halvemman veroprosentin kuntaan, ja joudun eroamaan valtuustosta.

Helsingissä veroprosentti on nyt 18 ja Alavudella 21,25.

– Velkapääomalla se voidaan saada Alavudella pysymään tässä mikä on nyt, mutta muuten se nousee ensi vuonna 22,5:een tai 23:een, ja jos rakennetaan uusi kaupungintalo, seuraavana vuonna se on vähintään 25, jos ei 26 prosenttia.

– Sitten olisimme Etelä-Pohjanmaan kärkiverottaja, varoittelee Latvala.

Hän sanoo olleensa alun perinkin sitä vastaan, että rakennettaisiin tyystin uusi kaupungintalo.

– Siihen suostun, että nykyistä korjataan, jos se on mahdollista. Todennäköisesti tarvittaisiin suhteellisen pieni kunnostus eikä se maksaisi neljää miljoonaa euroa, vaan kaksi kolme miljoonaa. Se on kumminkin vanha hyvä rakennus, ja ongelmat pystytään selvittämään koeporauksilla ja muilla toimilla.

Latvala on Alavuden kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja sekä jäsen kaupungintalon ja sen lähialueiden suunnittelutoimikunnassa.

Jos nykyinen kaupungintalo puretaan, Latvala sijoittaisi palvelut Fasadiin.

– Siellä on tilaa, toistakymmentä huonetta. Samassa pihapiirissä on entinen ammattikoulu, missä on studiot ja muuta, joten sielläkin pystytään pitämään tilaisuuksia. Hätätilanteessa Fasadia voi vähän laajentaakin, ja kustannukset olisivat pieniä, miljoona tai puolitoista euroa. Fasadi on hieno rakennus ja hyvällä paikalla, ja se kävisi kaupungintalosta.

Hänen mukaansa kaupungintalolla on nyt töissä 25 ihmistä.

– Kahden vuoden päästä siellä on työssä noin 20 ihmistä. Emme me voi laittaa rakentamiseen miljoonia emmekä ainakaan kymmentä miljoonaa euroa.

Latvala ryydittää muuttopuheitaan toteamalla, että hän on todennäköisesti Alavuden suurin veronmaksaja vuonna 2021, jos kaikki hänen suunnitelmansa edistyvät, ja ellei Vesa Keskinen ”myy jotain oikein suurta”.

– Toivottavasti minun ei tarvitse siirtää kirjojani, sillä haluan pysyä täällä, soisi Latvala.