Tilaajalle

Iivarin koulusta käveltiin syyslomalle koulutyötä tukien

Iivarin koululaiset eskareista kuutosluokkalaisiin tekivät perjantaina hyvää. Koko koulu osallistui Unicef-kävelyyn, jolla oppilaat keräsivät rahaa eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Malawin lapsille.

Kuudesluokkalainen Netta Ritala muistaa vielä hyvin, kun osallistui ensimmäistä ja edellistä kertaa koulussa Unicef-kävelyyn. Se oli viisi vuotta sitten Netan ollessa ekaluokkalainen.

– Silloin vanhemmatkin saivat tulla mukaan, hän kertoo. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin koulupäivän aikana.

Perinteisestä Unicef-kävelystä erosi myös se, että oppilaat osallistuivat keräykseen könttäsummalla, joka ei kasvanut kierrettyjen kierrosten mukaan. Tavallisesti oppilaat keräävät sponsoreita, jotka maksavat kävellyistä kierroksista.

– Emme halunneet tehdä rahasta kilpailua. Oppilaat ja perheet saivat itse valita summan, jonka halusivat tuoda. Myös tyhjän kuoren sai palauttaa, Iivarin rehtori Mika Vihma kertoo.

Ennen kävelyä koululla ei oltu vielä laskettu tempauksen tuottamaa kokonaissummaa. Jo seteleitä oli kuitenkin yli 500 euron arvosta eli kolikoiden kanssa niistä kertyi Unicefille tilitettäväksi oikein mukava summa.

– Kun katsoimme oman luokkani kanssa 12-vuotiaasta Halima-tytöstä kertovan videon, oppilaiden kesken alkoi keskustelu siitä, että moni halusi lahjoittaa omat karkkirahansa, neljäsluokkalaisia opettava Vihma jatkaa.

Netta Rikala kiersi koulun viereen tehtyä rataa yhdessä luokkatoverinsa Karoliina Uusimäen kanssa. Karoliina oli mukana kävelytapahtumassa ensimmäisen kerran.

– On hauska kävellä ja tehdä samalla hyvää, tytöt tuumivat.

He ennättivät kävellä tunnin aikana lähes neljä kilometriä.

– Olemme pyrkineet siihen, että alamäet juostaan ja ylämäet kävellään.

Osa Iivarin oppilaista juoksi koko tunnin ajan. Sinnikkäimmät ennättivätkin kerätä kävelypassiinsa parikymmentä tarraa. Tarran sai siitä, kun käveli tai juoksi kahden tarrapisteen välisen, vajaan puolen kilometrin matkan.

Yksi ahkerimmista tarrojen kerääjistä oli kolmasluokkalainen Oona Suni, jonka saldo oli 20 tarraa.

– Olisin jaksanut jatkaa vielä pidempäänkin, juoksujalkaa edennyt tyttö kertoo. Lenkkeily on sählyä pelaavalle ja kartingia ajavalle tuttua puuhaa vapaa-ajallakin.

Kävelytapahtuman lisäksi koululla on ollut tällä viikolla paljon esillä Afrikan lasten tilanne, Unicefin toiminta ja lasten oikeuden. Mika Vihma pitääkin kävelytapahtumaa koulun näkökulmasta erinomaisena.

– Tässä saa monta kärpästä yhdellä iskulla. Lapset saadaan liikkeelle ja voidaan käsitellä kestävää kehitystä ja lasten oikeuksia, hän mainitsee.

Myös monissa kouluissa toteutetun päivätyökeräyksen eli täksvärkin tuotto menee tänä vuonna Malawiin lasten ja nuorten oikeuksien puolustamiseen. Malawissa 70 prosenttia perheistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Unicefin saamilla keräystuotoilla voidaan esimerkiksi hankkia lapsille koulutarvikkeita ja ammattitaitoisia opettajia. Esimerkiksi yhden lapsen opettaminen lukemaan maksaa 61 euroa.