Hukkumistilastot synkempiä kuin vuosiin – kesäkuukausien aikana hukkui 81 ihmistä, joista kuusi elokuussa

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan elokuussa hukkui kuusi ihmistä.

Näistä tapauksista kolme tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, kaksi veteen putoamisen seurauksena ja yksi uidessa.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan kesä–elokuun keskilämpötila oli Suomen keski- ja eteläosissa laajalti ennätyksellisen korkea, mikä näkyi myös koko kesän hukkumistilastoissa synkkinä lukuina.

Kesäkuukausien aikana hukkui ennakkotilastojen mukaan enemmän ihmisiä kuin vuosiin, peräti 81 ihmistä.

Tammi–elokuun aikana Suomessa hukkui yhteensä 120 ihmistä.

– Etenkin kesä-heinäkuun helteet saivat ihmiset liikkeelle vesille ja vesien ääreen, mikä näkyi valitettavasti myös hukkumisten määrässä. Elokuu puolestaan oli sateinen ja viileä pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Myös vedet ovat viilentyneet ja olleet normaalia elokuun keskiarvoa viileämpiä, joten uidessa tapahtuneet hukkumiset jäivät elokuussa vähemmälle. Elokuun hukkumiset ajoittuivat pääosin viikonlopun 20.–22.8. ympärille, kertoo SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

Vesillä ja veden äärellä liikuttiin tänä kesänä ahkerasti, mikä näkyi muun muassa läheltä piti- ja pelastustilanteiden määrässä. Onneksi suurimmilta onnettomuuksilta vältyttiin kanssaihmisten, vapaaehtoisten meripelastajien ja viranomaisten pelastustoimien ansiosta.

– Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä. Tämä korostuu entisestään nyt syksyn kylmenevien säiden ja vesien aikana, Hiltunen muistuttaa.

Veneilyn suosio on jatkanut kasvuaan jo toisena vuotena peräkkäin, mikä näkyy Meripelastusseuran tilastossa.

SUH:n keräämien ennakkotilastojen perusteella koko kesän hukkumisissa nousevat esiin veneilyturmien lisäksi uimiseen liittyvät tapaturmat.

Tyypillinen vesiliikenteessä hukkuja putoaa veneestä tai joutuu veden varaan veneen kaatuessa ilman pelastusliivejä.

Uimiseen liittyvissä hukkumisissa arvioidaan usein oma uimataito tai toimintakyky väärin, lähdetään uimaan yksin tai jätetään lapset valvomatta. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

Alkuvuoden aikana tapahtuneista hukkumisista 34 tapahtui uidessa, 23 vesiliikenteen yhteydessä, 12 jäihin vajoamisen seurauksena, viisi veteen putoamisen yhteydessä, yksi laitesukelluksen yhteydessä ja 45 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Hukkuneista 73 oli miehiä, 19 naisia ja 28 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.